Έκλεισε η στρόφιγγα φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς τη Φινλανδία

Συνεχίζει η Ρωσία τον ενεργειακό εκβιασμό, και μετά τη διακοπή παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στην Φινλανδία, από σήμερα Σάββατο 21/5 σταμάτησε και τη ροή φυσικού αερίου προς την σκανδιναβική χώρα, επικαλούμενη ότι υπήρξε άρνηση πληρωμής σε ρούβλια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της φινλανδικής εταιρείας Φυσικού Αερίου Gasum, η παροχή σταμάτησε στις 4 τα ξημερώματα, τοπική ώρα. Πλέον, η προμήθεια στη διάρκεια του καλοκαιριού θα γίνεται μέσω του αγωγού, που συνδέει τη Φινλανδία με το δίκτυο της Εσθονίας.

Ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom δήλωσε το Σάββατο 21/5 ότι σταμάτησε τις εξαγωγές αερίου στη γειτονική Φινλανδία, επιβεβαιώνοντας αυτά που ανακοίνωσε νωρίτερα η φινλανδική εταιρία διαχείρισης του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου Gasgrid Finland.

Η Gazprom Export απαίτησε από τις ευρωπαϊκές χώρες να πληρώνουν για τις προμήθειες ρωσικού αερίου σε ρούβλια, λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, όμως η Φινλανδία αρνείται να το κάνει.

Ο Balticconnector συνδέει τη Φινλανδία με το δίκτυο αερίου της γειτονικής Εσθονίας.

Η πλειονότητα του αερίου που χρησιμοποιείται στη Φινλανδία προέρχεται από τη Ρωσία, όμως το αέριο αποτελεί μόνο περίπου το 5% της ετήσιας ενεργειακής κατανάλωσής της.

Η πλειονότητα του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται στη Φινλανδία προέρχεται από τη Ρωσία, αλλά το φυσικό αέριο αντιπροσωπεύει μόνο περίπου το 5% της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας.

Πολλά ευρωπαϊκά συμβόλαια προμήθειας ενέργειας είναι σε ευρώ ή δολάρια και η Μόσχα σταμάτησε την παροχή αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία τον περασμένο μήνα μετά την άρνησή τους να συμμορφωθούν με τους νέους όρους πληρωμής.

Εν τω μεταξύ στην άρνηση του Ταγίπ Ερντογάν σκοντάφτει η ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Τούρκος πρόεδρος εξακολουθεί να ισχυρίζεται πως οι δύο σκανδιναβικές χώρες υποθάλπουν τρομοκράτες του ΡΚΚ, όμως πιθανότατα πίσω από τις τουρκικές ενστάσεις να κρύβονται οι επιδιώξεις της Τουρκίας για το εξοπλιστικό της πρόγραμμα. “Η Σουηδία έχει κατατάξει το PKK στις τρομοκρατικές οργανώσεις από το 1987 επί διακυβέρνησης Ούλοφ Πάλμε”, υπενθύμισε η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, χαρακτηρίζοντας παραπληροφόρηση ότι η Στοκχόλμη η υποστηρίζει τη μαχητική οργάνωση.

Πηγή: A’ Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος