“Κίτρινα Γιλέκα” έναν χρόνο μετά: Οι καταστηματάρχες δηλώνουν εξαντλημένοι

Από την αρχή του κινήματος των «Κίτρινων Γιλέκων», πριν από ένα χρόνο, οι καταστηματάρχες στο κέντρο της Τουλούζης, έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές κι έχουν δει τον τζίρο τους να μειώνεται δραματικά. Μέσα σε έναν χρόνο κάποιοι αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο, ενώ άλλοι αποφάσισαν να παραμένουν κλειστοί τα απογεύματα του Σαββάτου. Ένα χρόνο μετά, η δυναμική του κινήματος έχει ατονήσει καθώς ο αριθμός των διαδηλωτών έχει συρρικνωθεί, οι καταστηματάρχες όμως δηλώνουν εξαντλημένοι κι απηυδισμένοι καθώς βλέπουν το ίδιο σενάριο να επαναλαμβάνεται κάθε Σάββατο απόγευμα. Διαδηλώσεις, φασαρίες, σπασίματα, δακρυγόνα. Για την ιδιοκτήτρια ενός ρωσικού ντελικατέσεν, αυτό πρέπει πια να σταματήσει. «Τα απογεύματα του Σαββάτου δεν έχουμε ούτε έναν πελάτη. Μόνο περαστικούς που μπαίνουν ενίοτε στο κατάστημα για να συνέλθουν από τα δακρυγόνα».

Θα χρειαστούν ακόμη μερικοί ακόμη μήνες για να υπάρξει ακριβής εκτίμηση του αντίκτυπου όσον αφορά το κλείσιμο των επιχειρήσεων. Ο Ζαν-Μαρκ Μαρτίνεζ, πρόεδρος της ομοσπονδίας εμπόρων της Τουλούζης, αναφέρει πως «αν και το κίνημα των κίτρινων γιλέκων έχει μειωθεί, παραμένει ακόμα εκεί. Όπως παραμένει και η αστυνομία. Εδώ κι ένα χρόνο, η αγοραστική κίνηση τα απογεύματα του Σαββάτου, έχει μειωθεί δραματικά».

Πριν το καλοκαίρι, όταν το κίνημα ήταν στο αποκορύφωμά του, εκατοντάδες έμποροι είχαν αφισοκολλήσει στις βιτρίνες των καταστημάτων τους μια ταμπέλα που έγραφε “Πωλείται ” και που συνοδευόταν από τον αριθμό τηλεφώνου της περιφέρειας του νομού Haute-Garonne, σε ένδειξη δυσαρέσκειας για τις καταστροφές των καταστημάτων τους και την απώλεια του τζίρου τους.

“Κίτρινα Γιλέκα” έναν χρόνο μετά: Οι καταστηματάρχες δηλώνουν εξαντλημένοι

Ο εκπρόσωπος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Τουλούζης, Μισέλ Λακρουά εξηγεί πως «όλες οι επιχειρήσεις στο κέντρο της πόλης βρίσκονται σε δύσκολη θέση ενώ 15 από τα 1.200 καταστήματα του κέντρου, έχουν κλείσει οριστικά λόγω των διαδηλώσεων κι αναμένουμε και περαιτέρω κλεισίματα τους επόμενους μήνες. Θα πρέπει να σας πω πως έχουμε λάβει πάνω από 750 αιτήματα για χρηματική βοήθεια», λέει ο Λακρουά. «Τα καινούρια μαγαζιά που εγκαταστάθηκαν πρόσφατα στο κέντρο κι εκείνα που είδαν τις πωλήσεις τους να πέφτουν δραματικά και που δεν μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν, είναι και αυτά που επηρεάστηκαν άμεσα».

Ο Ολιβιέ Μπουσκατέλ ιδιοκτήτης του εστιατορίου Les Illustres, στην κεντρική πλατεία της Τουλούζης δηλώνει πως «είμαστε τα παράλληλα θύματα μιας άνευ προηγουμένου σύγκρουσης. Καλούμε το κράτος να επιβάλει την επιβολή του νόμου και καλούμε τα κίτρινα γιλέκα να βρουν άλλες μορφές κινητοποίησης».

“Κίτρινα Γιλέκα” έναν χρόνο μετά: Οι καταστηματάρχες δηλώνουν εξαντλημένοι

Πέρα από το κλείσιμο των επιχειρήσεων, όμως διακυβεύονται και οι θέσεις εργασίας, όπως έγινε στην περίπτωση του Ντομινίκ Λεστάνγκ ιδιοκτήτη δυο καταστημάτων με δερμάτινα είδη. «Τον περασμένο χειμώνα έχασα το 32% των εσόδων μου κι έτσι αποφάσισα να κλείσω το κατάστημα του κέντρου και να απολύσω δύο από τους πέντε υπαλλήλους μου. Είναι δραματικό», καταλήγει.

Αν και το κατάστημα βιολογικών προϊόντων του Αντριάν Λουκά, παραμένει κλειστό τα απογεύματα του Σαββάτου, ο ιδιοκτήτης του μας εξηγεί πως αποφεύγει να βγαίνει στο κέντρο της Τουλούζης, όπως και κάποιοι πελάτες του που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις κάθε Σάββατο και που έχουν πλέον σταματήσει λόγω των επεισοδίων.

“Κίτρινα Γιλέκα” έναν χρόνο μετά: Οι καταστηματάρχες δηλώνουν εξαντλημένοι

Ανακοινωθέντα οικονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης

Εκτός από την αποκατάσταση της δημόσιας τάξης, οι έμποροι ζητούν από το κράτος να εξετάζει κατά περίπτωση τα αιτήματα των εμπόρων για κατάλληλα μέτρα στήριξης. Τον περασμένο Ιούλιο, η Περιφέρεια του νομού ανακοίνωσε μια νέα, άμεση χρηματική βοήθεια που θα καταβάλλεται στους καταστηματάρχες που έχουν χάσει τουλάχιστον το 15% των εσόδων τους λόγω των κινητοποιήσεων.

Επίσης, εκτός από την χρηματική βοήθεια για τις επισκευές ή τις τραπεζικές εγγυήσεις, οι επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσκολίες θα λάβουν την ανάλογη επιδότηση σε σχέση με την απώλεια των εσόδων τους. «Θα λάβουμε υπόψη τη δραστηριότητα του τριμήνου και αν η μείωση των εσόδων είναι μεγαλύτερη από 15% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, θα καλύψουμε το έλλειμμα έως και το 20% των ζημιών», έχει δηλώσει η Πρόεδρος της Περιφέρειας Occitanie, Καρόλ Ντελγκά. Το πακέτο βοήθειας ύψους 4,5 εκατομμυρίων ευρώ έχει ήδη στηρίξει 158 επιχειρήσεις οι οποίες έλαβαν έως και 15.000 ευρώ.

Παράλληλα, τον περασμένο Μάιο συγκροτήθηκε στο Παρίσι μια ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για να εκτιμήσει τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις που έχουν στις τοπικές επιχειρήσεις, οι κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων». Σχετικά με την Τουλούζη, η επιτροπή εκτιμά το οικονομικό κόστος ανέρχεται στα 7,5 εκατομμύρια ευρώ έναντι 3 εκατομμυρίων στο Μπορντό και 10,43 εκατομμυρίων στο Παρίσι.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος