Κιργιστάν: Απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου επιτρέπει σε ενήλικες να χρησιμοποιούν το μητρώνυμο ως μεσαίο όνομα

Το Συνταγματικό Δικαστήριο του Κιργιστάν αποφάσισε ότι οι ενήλικες μπορούν να επιλέγουν να χρησιμοποιούν μεσαία ονόματα με βάση το όνομα της μητέρας τους και όχι του πατέρα τους, σε μια απόφαση έκπληξη για την ισότητα των φύλων στην χώρα της κεντρικής Ασίας.

Με επιρροές από τη ρωσική αυτοκρατορία και τη σοβιετική εποχή, οι περισσότεροι άνθρωποι στο Κιργιστάν χρησιμοποιούν πατρώνυμα ρωσικού τύπου: μεσαία ονόματα που προέρχονται από το όνομα του πατέρα τους.

Αλλά η ακτιβίστρια Αλτίν Καπάλοβα προσέφυγε κατά αυτού του κανόνα στο δικαστήριο και συνέχισε να ασκεί εφέσεις μέχρι να φτάσει στο Ανώτατο Δικαστήριο. Αυτό την περασμένη εβδομάδα έκρινε εν μέρει υπέρ της, όπως έγραψε η ίδια στο Facebook.

Το Δικαστήριο αποφάσισε ότι στα παιδιά θα πρέπει να δίνονται πατρώνυμα από τη γέννησή τους για να προστατεύονται από την παρενόχληση και τον εκφοβισμό. Αλλά οι πολίτες άνω των 18 ετών μπορούν να επιλέξουν να αλλάξουν το πατρώνυμο με μητρώνυμο.

Η Καπάλοβα, η οποία διευθύνει ένα μουσείο φεμινιστικής τέχνης, είπε ότι θα επιδιώξει περαιτέρω νομικές αλλαγές στη ως επί το πλείστον μουσουλμανική χώρα των 7 εκατομμυρίων ανθρώπων, για να διασφαλιστεί ότι ένα παιδί μπορεί να έχει μητρώνυμο από τη γέννησή του.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος