Κίνα-Τουρκία: Συνάντηση Σι Τζινπίνγκ – Ταγίπ Ερντογάν στην περιφερειακή σύνοδο κορυφής στο Ουζμπεκιστάν

Array

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκε σήμερα με τον Τούρκο ομόλογο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της περιφερειακής συνόδου κορυφής που διεξάγεται στο Ουζμπεκιστάν, μετέδωσε σήμερα ο κινεζικός κρατικός τηλεοπτικός σταθμός CCTV.

Σε ότι αφορά τις σινοτουρκικές σχέσεις ο Κινέζος πρόεδρος  ζήτησε «να ενισχυθεί η αμοιβαία πολιτική εμπιστοσύνη» μεταξύ του Πεκίνου και της Άγκυρας.

«Τα δύο μέρη οφείλουν να ενισχύσουν την αμοβαία πολιτική εμπιστοσύνη, να σέβονται ειλικρινώς τα θεμελιώδη συμφέροντα του άλλου και να ενισχύσουν τα πολιτικά θεμέλια των σινοτουρκικών σχέσεων στρατηγικής συνεργασίας. Οφείλουμε να επικεντρωθούμε στη συνεργασία για την ανάπτυξη και να επωφεληθούμε πλήρως από τους ρόλους και τα πλεονεκτήματα των διαφόρων μηχανισμών συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας», υπογράμμισε»,  ο Σι Τζινπίνγκ.

O Τούρκος πρόεδρος έχει επιδείξει το ενδιαφέρον του για την κινεζική μειονότητα των Ουιγούρων που είναι μουσουλμάνοι και τουρκόφωνοι και οι περισσότεροι κατοικούν στη Σιντζιάνγκ , στη Β.Δ, Κίνα.

Στην κινεζική ανακοίνωση ωστόσο, δεν γίνεται καμιά αναφορά στη Σιντζιάνγκ ούτε στους Ουιγούρους.

Η Κίνα έχει κατηγορηθεί απο ανθρωπιστικές  οργανώσεις ότι καταπιέζει αυτόν τον πληθυσμό με μία αυστηρή εκστρατεία που διεξάγεται στο όνομα της αντιτρομοκρατίας, μετά απο ένα κύμα αιματηρών επιθέσεων.

Η Τουρκία δεν είναι παρά «εταίρος διαλόγου» του ΟΣΣ, στον οποία συμμετέχουν η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία, το Πακιστάν και τέσσερις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της κεντρικής Ασίας (Καζακστάν, Κιργιστάν, Ουζμπεκιστάν και Ταζικιστάν).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος