Κίνα: Τις ΗΠΑ υποδεικνύει επιδημιολόγος για την έρευνα της προέλευσης της Covid-19

H επόμενη φάση των ερευνών για την προέλευση του νέου κορονοϊού πρέπει να στραφεί κατά προτεραιότητα στις ΗΠΑ, υποστηρίζει εξέχων Κινέζος επιδημιολόγος, έπειτα από έρευνα που έδειξε ότι η COVID-19 κυκλοφορούσε στις ΗΠΑ ήδη τον Δεκέμβριο του 2019.

Τα αποτελέσματα της έρευνας  δημοσιεύτηκαν αυτήν την εβδομάδα από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) των ΗΠΑ, έδειξαν ότι τουλάχιστον 7 άνθρωποι σε 5 αμερικανικές πολιτείες είχαν προσβληθεί από SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί την COVID-19, εβδομάδες πριν οι ΗΠΑ αναφέρουν τα πρώτα τους επίσημα κρούσματα.

Σύμφωνα με κοινή έρευνα της Κίνας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο, το πιο πιθανό είναι ότι η COVID-19 προήλθε από το εμπόριο άγριων ζώων της Κίνας και ότι ο νέος κορονοϊός πέρασε στους ανθρώπους από νυχτερίδες μέσω ενός άλλου ενδιάμεσου είδους.

Ωστόσο το Πεκίνο έχει προωθήσει τη θεωρία ότι η COVID-19 εισήλθε στην Κίνα από το εξωτερικό μέσω κατεψυγμένων τροφίμων που είχαν μολυνθεί.  Ξένοι πολιτικοί ζητούν να γίνουν περισσότερες έρευνες για το ενδεχόμενο να διέρρευσε από εργαστήριο.

Ο Ζενγκ Γκουάνγκ, επικεφαλής επιδημιολόγος στο Κινεζικό Κέντρο για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Νόσων, δήλωσε ότι η προσοχή πρέπει να στραφεί στις ΗΠΑ, οι οποίες καθυστέρησαν στην διεξαγωγή τεστ στους ανθρώπους στα πρώτα στάδια του ξεσπάσματος της επιδημίας του νέου κορονοϊού και στις οποίες έχουν επίσης την έδρα τους πολλά βιολογικά εργαστήρια.

Σχολιάζοντας την αμερικανική έρευνα που δημοσιεύτηκε χθες, Τετάρτη, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Τζάο Λιζιάν δήλωσε ότι τώρα είναι “προφανές” πως το ξέσπασμα της COVID-19 είχε “πολλαπλές προελεύσεις” και ότι άλλες χώρες θα πρέπει να συνεργαστούν με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η προέλευση της πανδημίας αποτελεί πηγή πολιτικών εντάσεων ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ, με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον πρόσφατα να επικεντρώνεται στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν (WIV), το οποίο βρίσκεται στην ομώνυμη πόλη όπου πρωτοεντοπίστηκε το ξέσπασμα της επιδημίας στα τέλη του 2019.

Η Κίνα έχει επικριθεί για έλλειψη διαφάνειας όσον αφορά την αποκάλυψη στοιχείων για τα πρώτα κρούσματα του νέου κορονοϊού, όπως και των ιών που μελετούνταν στο WIV.

Έκθεση από εθνικό εργαστήριο της αμερικανικής κυβέρνησης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι εύλογο πως ο ιός θα μπορούσε να έχει διαρρεύσει από το εργαστήριο της Ουχάν, έγραψε νωρίτερα αυτόν τον μήνα η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος