Κίνα: Σταματήστε τους εκφοβισμούς και την εμπόδιση της ανάπτυξης μας, διαμηνύει το Πεκίνο στην Ουάσιγκτον

Array

Δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Ουάνγκ Γι,  το Πεκίνο διεμήνυσε στη Ουάσιγκτον  να σταματήσει να καταστέλλει την ανάπτυξη της Κίνας και να  μη συνεχιστεί η «παλιά ρουτίνα του μονομερούς εκφοβισμού».

Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον ομόλογο του Άντονι Μπλίκεν  ο Ουάνγκ δήλωσε πως οι ΗΠΑ πρέπει να δώσουν προσοχή στις θεμιτές ανησυχίες της Κίνας, να σταματήσουν να συγκρατούν και να καταστέλλουν την ανάπτυξξ της και να μην αμφισβητούν διαρκώς την κόκκινη γραμμή της Κίνας «σαλαμοποιώντας» την, αναφερόμενος στην τακτική μια σειράς μικρών δράσεων  ώστε να επιτευχθεί ένα αποτέλεσμα που θα ήταν σχεδόν αδύνατο  με μία και μόνο εκτεταμένη δράση.

Η αναφορά βεβαίως αφορούσε και την Ταϊβάν για την οποία συζήτησαν και ο Αμερικάνος με τον Κινέζο πρόεδρο τον περασμένο μήνα στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) στο Μπαλί.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Μπλίνκεν, ο Ουάνγκ υπογράμμισε πως οι δύο πλευρές θα πρέπει να επικεντρώσουν στο να μεταφράσουν σε πρακτικές πολιτικές και συγκεκριμένες δράσεις τη συναίνεση των δύο ηγετών στο Μπαλί, σύμφωνα με σημερινή δήλωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Είναι απαραίτητο να εντείνουμε τις διαβουλεύσεις αναφορικά με τις κατευθυντήριες αρχές στις σινοαμερικανικές σχέσεις, να προωθήσουμε το διάλογο σε όλα τα επίπεδα και να επιλύσουμε συγκεκριμένα ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών μέσω κοινών ομάδων εργασίας», δήλωσε ο Ουάνγκ.

Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν δικό της έδαφος και πιστεύει πως οι ΗΠΑ κατατρώγουν σιγά-σιγά τα κεντρικά συμφέροντα της προσέχοντας παράλληλα να αποφύγουν κάποια δραστική ενέργεια που θα μπορούσε να δώσει στην Κίνα μια ξεκάθαρη αιτία για να αντιδράσει με πλήρη ισχύ.

Ο Μπάιντεν έχει προβάλει αντιρρήσεις στις κινεζικές “εξαναγκαστικές και όλο και πιο επιθετικές ενέργειες εναντίον της Ταϊβάν”, για τις οποίες είπε πως υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στο Στενό της Ταϊβάν και στην ευρύτερη περιοχή και θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ευημερία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος