Κίνα: Προκαλούν βροχή για να καθαρίσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση

Oι κινέζοι μετεωρολόγοι χρησιμοποίησαν την τεχνολογία «σπορά σύννεφων » για να προκαλέσουν βροχή προκειμένου να  καθαρίσουν τον ουρανό από τα σύννεφα και την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Το καθεστώς του Πεκίνου επενδύει σε αυτές τις τεχνολογίες εδώ και πολλά χρόνια και πέρυσι κατάφερε να ξαστερώσει  τον ουρανό με την ευκαιρία της εκατονταετηρίδας του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Ωστόσο, πολλοί ερευνητές είναι επιφυλακτικοί με αυτούς τους μηχανισμούς που ενεργοποιούνται στην ατμόσφαιρα για να δημιουργήσουν ορισμένα τοπικά φαινόμενα που μπορούν να γίνουν επικίνδυνα με την πάροδο του χρόνου.

Γίνεται όλο και περισσότερος λόγος για το πόσο καλό  κάνουν αυτές οι τεχνολογίες ς σήμερα αλλά και  μακροπρόθεσμα καθώς μπορούν να επιφέρουν  διαταραχές στην κλιματική αλλαγή και να εντείνουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα καθώς πρόκειται για τη “σπορά“ της ατμόσφαιρας με χημικές ενώσεις όπως το ιωδιούχο άργυρο.

Αυτή η τεχνολογία μπορεί να είναι δίκοπο μαχαίρι, επειδή τα χημικά αυτά συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου, παρόλο που οι μελέτες δείχνουν τώρα ότι δεν υπάρχουν τόσο σοβαρές ρυπογόνες ενώσεις στην ατμόσφαιρα .

Ωστόσο, υπάρχουν επαρκή εργαστηριακά δεδομένα που δείχνουν ότι με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι ενώσεις γίνονται επιβλαβείς για τη μικροπανίδα και τους μικροοργανισμούς τόσο στο έδαφος όσο και στο υδάτινο περιβάλλον.

“Αν αυτές οι πολιτικές κινούνται σε παγκόσμια κλίμακα, τα πράγματα μπορούν να προχωρήσουν  επικίνδυνα και αυτές οι ποσότητες που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα μπορεί να είναι συνεχώς αυξανόμενα“ ισχυρίζονται κάποιοι επιστήμονες.

Επιμέλεια: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος