Κίνα: Νέος υπουργός Άμυνας ο στρατηγός Λι Σανγκφού – Οι ΗΠΑ του είχαν επιβάλει κυρώσεις

Ο στρατηγός Λι Σανγκφού είναι ο νέος υπουργός Άμυνας της Κίνας, στον οποίο είχαν επιβάλει κυρώσεις το 2018 οι ΗΠΑ

Ο στρατηγός Λι Σανγκφού, στον οποίο είχαν επιβληθεί το 2018 κυρώσεις από την κυβέρνηση των ΗΠΑ εξαιτίας του ότι είχε εγκρίνει την αγορά ρωσικών οπλικών συστημάτων, αναλαμβάνει νέος υπουργός Άμυνας της Κίνας.

Παράλληλα, ο Τσιν Γκανγκ παρέμεινε στη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης, ο Χε Ρονγκ διατήρησε το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Δικαιοσύνης, ο Τσεν Γισίν παρέμεινε υπουργός Κρατικής Ασφαλείας και ο Γουάνγκ Σιαοχόνγκ υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας.

Η ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα δεν σταματά να αυξάνεται το τελευταίο διάστημα, μετά την κατάρριψη μη επανδρωμένου κινεζικού αερόστατου —η Ουάσιγκτον έκανε λόγο για κατασκοπευτικό μπαλόνι που επρόκειτο να φωτογραφίσει ευαίσθητες στρατιωτικές εγκαταστάσεις, το Πεκίνο για σύστημα συγκέντρωσης μετεωρολογικών δεδομένων που εισήλθε αθέλητα στον αμερικανικό εναέριο χώρο, επειδή το παρέσυραν άνεμοι— από αμερικανικό μαχητικό.

Εξάλλου οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα πως εξετάζει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει τη Ρωσία με όπλα για χρήση στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, σε ασυνήθιστα οξύ τόνο, πρόσαψε στις ΗΠΑ πως εφαρμόζουν και πιέζουν τους συμμάχους τους να τις ακολουθήσουν σε μια πολιτική «περικύκλωσης» και «καταστολής» της χώρας του, μετέδωσε τη Δευτέρα το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Για ορισμένους αναλυτές, ο διορισμός του στρατηγού Λι είναι «ηθελημένη» αντίδραση στις κυρώσεις που του έχουν επιβληθεί. Για τον Μανότζ Κεβαλραμάνι, του ινστιτούτου Takshashila της Ινδίας, η απόφαση αυτή «δείχνει» πως το Πεκίνο έχει σκοπό «να τραβήξει το σκοινί», ενώ σημαίνει επίσης πως «θα προστεθεί νέο εμπόδιο στις επαφές ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα» σε επίπεδο υπουργείων Άμυνας, που «ήταν ήδη πολύ περιορισμένες».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος