Τζο Μπάιντεν: Παράθυρο για συνομιλίες με τον Βλ. Πούτιν – Κίνα και Ινδία: Καιρός να τελειώσει ο πόλεμος

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε «έτοιμος» να συνομιλήσει με τον Ρώσο ομόλογο του Βλαντίμιρ Πούτιν, εάν ο τελευταίος “αναζητεί έναν τρόπο για να βάλει τέλος στον πόλεμο” στην Ουκρανία.

“Είμαι έτοιμος να μιλήσω με τον Πούτιν εάν αναζητεί έναν τρόπο για να βάλει τέλος στον πόλεμο. Δεν το έχει κάνει ακόμη”, είπε ο Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Εμανουέλ Μακρόν. Μάλιστα τόνισε ότι οποιαδήποτε συζήτηση με τον Ρώσο πρόεδρο θα γίνει «κατόπιν διαβούλευσης με τους Γάλλους φίλους και το ΝΑΤΟ».

«Θα παραμείνουμε ενωμένοι για να αντιταχθούμε στην αγριότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία», δήλωσε επίσης ο 80χρονος πρόεδρος των ΗΠΑ, καθώς η σύγκρουση εισέρχεται στον 10ο μήνα της και κυρίως σε μια σκληρή χειμερινή περίοδο.

Την ίδια ώρα, Κίνα και Ινδία, οι δύο χώρες που ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπολόγιζε ως συμμάχους αντίρροπης δύναμης στην επικυριαρχία της Δύσης, διαφωνούν ανοικτά με τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία.

Αποφεύγοντας ρήξη στον ιστορικό σινο-ρωσικό άξονα, ο Σι Ζινπίνγκ εκφράζει ανησυχία για τις διαστάσεις που θα μπορούσε να πάρει ο πόλεμος όσο συνεχίζεται, ενώ ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι στέλνει το ίδιο μήνυμα σε συγκυρία που δεν είναι τυχαία. Η Ινδία αναλαμβάνει την Προεδρία της ομάδας G20 και καλείται να υπηρετήσει τον ρόλο του γεφυροποιού.

«Η επίλυση της ουκρανικής κρίσης με πολιτικά μέσα είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης και το κοινό συμφέρον όλων των χωρών της Ευρασίας», τόνισε ο πρόεδρος της Κϊνας κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στο Πεκίνο.

«Παρότρυνα τον Πρόεδρο Σι, όπως κάναμε και στη Σύνοδο Ε.Ε.-Κίνας τον Απρίλιο, να ασκήσει την επιρροή του στη Ρωσία προκειμένου να σεβαστεί τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Ουκρανία», τόνισε από την πλευρά του ο Σαρλ Μισέλ.

Ν. Δένδιας: Ο αναθεωρητισμός επιχειρεί να βρει έδαφος πάνω σε κινούμενη άμμο

Από την Πολωνία όπου διεξάγεται η Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη με τον πόλεμο στην Ουκρανία στην ατζέντα, ο Νίκος Δένδιας έστειλε σαφές μήνυμα.

«Η εθνική κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα, η αποχή από τη χρήση ή την απειλή χρήσης βίας είναι αδιαπραγμάτευτες θεμελιώδεις αρχές./ Όλοι πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί, καθώς ο αναθεωρητισμός επιχειρεί αν βάλει την ειρήνη πάνω σε κινούμενη άμμο».

Σ. Λαβρόφ: Μη λέτε πως οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν έχουν εμπλακεί σε αυτόν τον πόλεμο

«Θέτουμε εκτός λειτουργίας ενεργειακές υποδομές στην Ουκρανία, που επιτρέπουν στη Δύση να εξοπλίζει το Κίεβο με φονικά όπλα που σκοτώνουν Ρώσους. Συνεπώς, μη λέτε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ δεν έχουν εμπλακεί σε αυτόν τον πόλεμο. Έχετε άμεση εμπλοκή όχι μόνο προμηθεύοντας όπλα αλλά και εκπαιδεύοντας στρατιωτικό προσωπικό», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας κατηγόρησε επίσης το ΝΑΤΟ για υποκίνηση της έντασης στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Ωστόσο δεν απέκλεισε τις συνομιλίες, δηλώνοντας πως η χώρα του είναι « έτοιμη να ακούσει όποιον θέλει να μιλήσει».

Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι η «Γερμανία επιθυμεί να ξεπλύνει το ναζιστικό παρελθόν της», επικρίνοντας την απόφαση της βουλής του Βερολίνου να αναγνωρίσει ως γενοκτονία το Γολοντομόρ, τον «μεγάλο λιμό» της Ουκρανίας την δεκαετία του 1930, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Ουκρανία.

Μυστική δημοσκόπηση του Κρεμλίνου: Το 55% των Ρώσων είναι υπέρ των συνομιλιών με την Ουκρανία

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Meduza που έλαβε τα αποτελέσματα της τελευταίας μυστικής δημοσκόπησης που διεξήγαγε η FSO (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας), περίπου το 55% των Ρώσων τάσσεται τώρα υπέρ των ειρηνευτικών συνομιλιών με την Ουκρανία, ενώ μόνο το 25% τάσσεται υπέρ της συνέχισης του πολέμου.Τέτοιες έρευνες ανατίθενται από το Κρεμλίνο και προορίζονται μόνο για εσωτερική χρήση, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Ρεπορτάζ: ‘Αννα Παπασωτηρίου, Ρίτσα Καστάνη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος