Κίνα – Ιστορική ανατροπή: Ως τρία παιδιά ανά ζευγάρι λόγω γήρανσης του πληθυσμού

Από την πολιτική για ένα παιδί, η οποία θεσπίστηκε το 1979 για να επιβραδύνει την πληθυσμιακή έκρηξη και οδήγησε παραβάτες σε υποχρεωτικές αμβλώσεις, υπέρογκα πρόστιμα και απόλυση από την εργασία, η Κίνα προχωρά σε μέτρα κατά της γήρανσης του πληθυσμού. Όπως ανακοινώθηκε, κάθε ζευγάρι θα επιτρέπεται να έχει έως τρία παιδιά, σε μια σημαντική αλλαγή πολιτικής από το όριο των δύο παιδιών που επέφερε δραματική υπογεννητικότητα στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου.

Το 2016, η Κίνα κατήργησε την πολιτική του ενός παιδιού, που ίσχυε για δεκαετίες και που αρχικά επιβλήθηκε για να ανακόψει την πληθυσμιακή έκρηξη.

Οι ειδικοί είχαν προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε μείωση η άλλη αλλαγή στον πληθυσμό της Κίνας, θα μπορούσε να έχει τεράστια επίδραση σε άλλα μέρη του κόσμου.

“Η οικονομία της Κίνας έχει αναπτυχθεί πολύ γρήγορα και πολλές βιομηχανίες στον κόσμο βασίζονται στην Κίνα. Το εύρος των επιπτώσεων της μείωσης του πληθυσμού θα είναι πολύ ευρύ”, εξηγεί σε συνέντευξη στο BBC ο Δρ Yi Fuxian.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, η απογραφή πληθυσμού στην Κίνα, που γίνεται ανά δεκαετία, έδειξε ότι κατά τα τελευταία 10 χρόνια ο πληθυσμός αυξήθηκε με τον βραδύτερο ρυθμό από τη δεκαετία του 1950, με τα στοιχεία να αποτυπώνουν ποσοστό γονιμότητας 1,3 παιδιά ανά γυναίκα μόνο για το 2020, σε αντιστοιχία με κοινωνίες όπου παρατηρείται γήρανση του πληθυσμού, όπως η Ιαπωνία και η Ιταλία.

Περίπου 12 εκατομμύρια μωρά γεννήθηκαν πέρυσι – μια σημαντική μείωση από τα 18 εκατομμύρια το 2016 και τον μικρότερο αριθμό γεννήσεων που καταγράφηκαν από τη δεκαετία του 1960.

Μετά την δραματική απογραφή εικάζεται ότι ο έλεγχος των γεννήσεων ενδέχεται να καταργηθεί πλήρως. Ωστόσο, εμπειρογνώμονες προειδοποιούν για “άλλα προβλήματα”, επισημαίνοντας την τεράστια ανισότητα μεταξύ των κατοίκων της πόλης και των αγροτών.

Οι γυναίκες που ζουν σε ακριβές πόλεις όπως το Πεκίνο και τη Σαγκάη μπορεί να επιθυμούν να καθυστερήσουν ή να αποφύγουν τον τοκετό, ενώ αυτές που βρίσκονται στην ύπαιθρο είναι πιθανό να ακολουθήσουν την παράδοση και να θέλουν μεγάλες οικογένειες με πολλά αγόρια.

Ήδη η ανισότητα των φύλων διογκώνεται με 34.9 εκατομμύρια περισσότερους άντρες σε σχέση με τις γυναίκες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος