Κίνα: Ήσσονος σημασίας η διαρροή ραδιενέργειας στο περιβάλλον ανακοίνωσαν οι αρμόδιες αρχές

Μετά από ημέρες σιωπής οι κινεζικές αρχές παραδέχθηκαν ότι υπήρξε στον πυρηνικό σταθμό της Ταϊσάν ένα «ήσσονος σημασίας» επεισόδιο, δίχως να υπάρξει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ένας μικρός αριθμός ράβδων καυσίμου που είχαν υποστεί ζημιά είναι η αιτία για τη συσσώρευση ραδιενεργών αερίων στον γαλλικής κατασκευής, πυρηνικό σταθμό.

Το αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι CNN μετέδωσε τη Δευτέρα πως ενδέχεται να υπάρχει «διαρροή» σ’ αυτόν τον πυρηνικό σταθμό, ο οποίος βρίσκεται στη νότια Κίνα και διαθέτει τους μοναδικούς αντιδραστήρες πεπιεσμένου ύδατος (EPR) που έχουν τεθεί σε λειτουργία στον κόσμο.

Η τεχνολογία αυτή, η οποία θεωρείται πως προσφέρει βελτιωμένη ισχύ και ασφάλεια, παρουσιάζεται σαν το κόσμημα της γαλλικής πυρηνικής βιομηχανίας και η βιτρίνα του γαλλικού ενεργειακού ομίλου EDF.

Το Πεκίνο έχει ανακοινώσει πως τα επίπεδα της ραδιενέργειας γύρω από τον σταθμό ήταν φυσιολογικά. Το κινεζικό υπουργείο Περιβάλλοντος και η κινεζική Αρχή Πυρηνικής Ασφαλείας έδωσαν σήμερα τις πρώτες τεχνικές εξηγήσεις.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους παραδέχθηκαν μια αύξηση της ραδιενέργειας στο εσωτερικό ενός από τους αντιδραστήρες, η οποία προκλήθηκε «από περίπου πέντε ράβδους καυσίμου που είχαν υποστεί ζημιά».

Πρόκειται για ένα φαινόμενο το οποίο χαρακτηρίσθηκε «συνηθισμένο» από τις αρχές, εξαιτίας «ανεξέλεγκτων παραγόντων» κατά τη διαδικασία της παραγωγής, της μεταφοράς ή της εγκατάστασης των ράβδων στον πυρηνικό σταθμό.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως «δεν υπήρξε διαρροή ραδιενέργειας στο περιβάλλον»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος