Κίνα: Απέρριψε αίτημα των ΗΠΑ για επικοινωνία των υπουργών Άμυνας μετά την κατάρριψη του κινεζικού μπαλονιού

Τη Δευτέρα το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ καταρρίπτοντας το κινεζικό μπαλόνι «επηρέασαν σοβαρά και έπληξαν» τις σινοαμερικανικές σχέσεις.

Το Πεκίνο απέρριψε αίτημα της Ουάσινγκτον το Σάββατο για τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του αμερικανού υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν και του κινέζου ομολόγου του Γουέι Φανγκχά, μετά την κατάρριψη του κινεζικού μπαλονιού από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου.

«Η δέσμευσή μας να διατηρήσουμε ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας θα συνεχιστεί», διαβεβαίωσε ο ταξίαρχος της Πολεμικής Αεροπορίας Πατ Ράιντερ, παρά την απόρριψη του αμερικανικού αιτήματος, το οποίο αντανακλά την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου.

Αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος κατέρριψε το Σάββατο το κινεζικό μπαλόνι πάνω από τη θαλάσσια περιοχή στα ανοικτά της Βόρειας Καρολίνας. Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, επρόκειτο για κατασκοπευτικό μπαλόνι που εισήλθε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ για να συλλέξει πληροφορίες σχετικά με εγκαταστάσεις στρατηγικής σημασίας. Το Πεκίνο υποστήριξε ότι το μπαλόνι εξυπηρετούσε «ερευνητικούς σκοπούς, κυρίως μετεωρολογικούς» και ότι εισήλθε «ακούσια» στον αμερικανικό εναέριο χώρο.

Τη Δευτέρα το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ καταρρίπτοντας το κινεζικό μπαλόνι «επηρέασαν σοβαρά και έπληξαν» τις σινοαμερικανικές σχέσεις.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος