Κένυα-COP27: Τα άγρια ζώα πεθαίνουν από ξηρασία – 205 ελέφαντες νεκροί σε 5 μήνες

Array

Η ξηρασία στην Κένυα σκότωσε 205 ελέφαντες και πολλά άλλα άγρια ​​ζώα μεταξύ Φεβρουαρίου και Οκτωβρίου, καθώς μεγάλο μέρος της Ανατολικής Αφρικής υπομένει τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 40 ετών, δήλωσε η υπουργός Τουρισμού Peninah Malonza.

Παρά το γεγονός ότι ξεκίνησαν κάποιες βροχές στην περιοχή, το Μετεωρολογικό Τμήμα της Κένυας προβλέπει βροχοπτώσεις κάτω του μέσου όρου για μεγάλο μέρος της χώρας τους επόμενους μήνες, αυξάνοντας τους φόβους ότι η απειλή για την άγρια ​​ζωή της Κένυας δεν έχει τελειώσει.

«Η ξηρασία έχει προκαλέσει  το θάνατο των άγριων ζώων… λόγω της εξάντλησης των πόρων τροφίμων καθώς και της έλλειψης νερού», είπε η Malonza σε συνέντευξη Τύπου.

Δεκατέσσερα είδη επλήγησαν από την ξηρασία, είπε. Εκτός από τους νεκρούς ελέφαντες, υπάρχουν 512 άγριες αντιλόπες, 381 κοινές ζέβρες, 12 καμηλοπαρδάλεις και 51 βουβάλια που πέθαναν την ίδια περίοδο στα εθνικά πάρκα. Υπήρξαν επίσης 49 θάνατοι από τις ζέβρες του Grevy, ένα σπάνιο και απειλούμενο είδος.

«Τα πρόσφατα δημοσιευμένα στατιστικά στοιχεία δεν είναι πλήρη», προειδοποίησε το υπουργείο σε έκθεσή του, αναφέροντας ότι σαρκοφάγα ζώα μπορεί να έχουν καταβροχθίσει ορισμένα πτώματα ολόκληρα.

«Έτσι, υπάρχει η πιθανότητα μεγαλύτερου αριθμού πεθαμένων άγριων ζώων», αναφέρεται στην έκθεση.

Τα νέα είχαν έρθει  λίγες μέρες πριν από την έναρξη της διάσκεψης COP27 του ΟΗΕ για το κλίμα. Η  Αίγυπτος, έθεσε το θέμα της «απώλειας και ζημιάς» σε κεντρικό σημείο των συνομιλιών.

Συζητούμενο επί χρόνια, το θέμα δεν ήταν ποτέ στην επίσημη ατζέντα των συνομιλιών του ΟΗΕ, καθώς οι πλούσιες χώρες αντιτάχθηκαν στη δημιουργία ενός χρηματοδοτικού μηχανισμού που θα πρότεινε την ανάληψη ευθύνης για την κλιματική ζημιά.

Ωστόσο η τελική ανακοίνωση της διάσκεψης προβλέπει τη δημιουργία ενός ταμείου για την κάλυψη των “απωλειών και των ζημιών” που έχουν ήδη υποστεί οι “ιδιαίτερα ευάλωτες” φτωχές χώρες εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Μια απόφαση που υποδέχθηκαν με επευφημίες πολλές αντιπροσωπείες και η οποία χαρακτηρίζεται “ιστορική” από όσους την υποστηρίζουν.

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος