«Καζάνι που βράζει» το Ισραήλ – Εκκλήσεις αποφυγής της βίας (video)

Μεγάλες διαδηλώσεις στο Ισραήλ, με την κυβέρνηση να έχει βυθιστεί στο χάος. Εγκλωβισμένος o Νετανιάχου στην πιο σοβαρή εσωτερική κρίση

Πρωτοφανής κρίση στο Ισραήλ, με αφορμή την απόφαση του Νετανιάχου να περιορίσει την ισχύ του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας. Η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησής του καταψηφίστηκε, αλλά το Ισραήλ βράζει εν μέσω κυβερνητικής κρίσης, μαζικών διαδηλώσεων και γενικής απεργίας. Πάντως, ο ακραίος κυβερνητικός εταίρος του Νετανιάχου προεξοφλεί «πάγωμα» της δικαστικής μεταρρύθμισης.

Υπό το βάρος των ιστορικών διαδηλώσεων η ισραηλινή κυβέρνηση έχει βυθιστεί στο χάος και o Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι εγκλωβισμένος στην πιο σοβαρή εσωτερική κρίση.

Bάζει προσωρινό φρένο στη δικαστική μεταρρύθμιση που προωθεί αλλά οι διαδηλωτές τον καλούν να την αποσύρει οριστικά, γιατί, όπως λένε, έχει σκοπό να τον προστατεύσει από τα σκάνδαλα διαφθοράς και απειλεί το δημοκρατικό πολίτευμα. Οι συγκρίσεις με τον Ερντογάν και τον Πούτιν κυριαρχούν στα πλακάτ.

Ο ακραίος κυβερνητικός εταίρος, Μπεν Γκβιρ, που φέρεται να απειλούσε τον Νετανιάχου με κατάρρευση της κυβέρνησης, συμφώνησε στην αναστολή της διαδικασίας μόνο μέχρι να περάσει το εβραϊκό Πάσχα και με αντάλλαγμα να δημιουργηθεί εθνοφρουρά που θα υπάγεται στο υπουργείο του.

Μέσω τουίτερ ο Νετανιάχου κάλεσε τους Ισραηλινούς να αποφύγουν τη βία, καθώς ετοιμάζονταν να βγουν στους δρόμους και οι υποστηρικτές του νόμου, που δίνει μεγαλύτερη εξουσία στους πολιτικούς έναντι των δικαστών.

Η κλιμάκωση ήρθε τη νύχτα, όταν ο Νετανιάχου καρατόμησε τον Υπουργό Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, ο οποίος το Σάββατο είχε ζητήσει να παγώσει η δικαστική μεταρρύθμιση, γιατί η κατάσταση επηρεάζει τις δυνάμεις ασφαλείας και απειλεί την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Αμέσως οι διαδηλωτές έφτασαν έξω από την κατοικία του Νετανιάχου και τα συνδικάτα κήρυξαν γενική απεργία. Παρέλυσαν το αεροδρόμιο, λιμάνια, τράπεζες και νοσοκομεία, ενώ απήργησαν ακόμη και οι Ισραηλινοί διπλωμάτες ανά την υφήλιο.

Χαρακτηριστική της κατάστασης ήταν η εξαιρετικά σπάνια παρέμβαση του Ισραηλινού Προέδρου, Ισαάκ Χέρζογκ, που κάλεσε τον πρωθυπουργό να έρθει στα συγκαλά του και να σταματήσει αμέσως τη νομοθετική διαδικασία. Ο Λευκός Οίκος ζητεί συμβιβασμό αλλά και ευρεία συναίνεση σε αλλαγές του δημοκρατικού συστήματος.

Και ενώ ο Νετανιάχου αναζητούσε λύση, επικρατούσε χάος στην αρμόδια επιτροπή της Κνεσέτ που συζητά το νομοσχέδιο με βουλευτές να φωνάζουν ότι είναι χειρότερο από τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ.

Στο “πάγωμα” του επίμαχου νομοσχεδίου για τη δικαστική μεταρρύθμιση προχωρά ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου μετά τη λαϊκή κατακραυγή.

Επιμέλεια: Παντελής Γκόνος, Άννα Παπασωτηρίου

Πηγή: EΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος