Καζακστάν: Προστασία στους Ρώσους που αποφεύγουν την επιστράτευση υπόσχεται ο πρόεδρος Τοκάγιεφ

Array

Ο πρόεδρος του Καζακστάν Kasim-Zhormart Tokayev διαβεβαίωσε σήμερα ότι η χώρα του θα προστατεύσει τους Ρώσους που καταφεύγουν στο Καζακστάν για να αποφύγουν την επιστράτευση στη Ρωσία.

«Πρέπει να τους φροντίσουμε και να βεβαιωθούμε ότι είναι ασφαλείς», είπε ο Τοκάγιεφ, ο οποίος είναι σύμμαχος της Μόσχας αλλά έχει αποστασιοποιηθεί από το Κρεμλίνο από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος του Καζακστάν καταδίκασε και πάλι τη σύγκρουση στην Ουκρανία και έκανε έκκληση για σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας καθώς η Ρωσία διοργανώνει δημοψηφίσματα σε τέσσερις ουκρανικές περιοχές για την προσάρτηση στη Μόσχα.

«Η εδαφική ακεραιότητα του κράτους πρέπει να είναι αδιαμφισβήτητη, αυτή είναι βασική αρχή», είπε ο πρόεδρος.

«Γίνεται μεγάλος πόλεμος στην άμεση γειτονιά μας». Θα πρέπει να το θυμόμαστε αυτό, σκεπτόμενοι πρώτα από όλα την ασφάλειά μας», πρόσθεσε ο Τοκάγιεφ, αναφέρει το Beta-AFP.

Η πρώην σοβιετική δημοκρατία στην Κεντρική Ασία, το Καζακστάν, είναι σύμμαχος της Ρωσίας και μέλος της οικονομικής και τελωνειακής ένωσης με τη Ρωσία, ενώ έχει επίσης καλές σχέσεις με τη Δύση και την Κίνα.

Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει φόβους σε ορισμένους στο Καζακστάν ότι θα μπορούσαν επίσης να γίνουν στόχοι ρωσικών φιλοδοξιών, ειδικά λόγω των μακρών συνόρων με τη Ρωσία και της μεγάλης ρωσικής μειονότητας.

Πηγή: Politika.rs

Μετάφραση: Λιλιάνα Κούλιτς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος