Καζακστάν: Με 53,46 % των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές το κυβερνών κόμμα – exit poll

Το κυβερνών κόμμα Amanat του Καζακστάν κέρδισε το 53,46 % των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, σύμφωνα με exit poll του Ινστιτούτου Eurasian Integration.

Το Καζακστάν διεξήγαγε πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές την Κυριακή, οι οποίες αναμένεται να ενισχύσουν την εξουσία του Προέδρου Kassym-Jomart Tokayev και να ολοκληρώσουν τον ανασχηματισμό της κυβερνώσας ελίτ που ξεκίνησε αφότου ανέλαβε τον πλήρη έλεγχο πέρυσι.

Ο Τοκάγιεφ επέλεξε να μην ηγηθεί του κυβερνώντος κόμματος, που τώρα μετονομάστηκε σε Amanat, αλλά οι προεκλογικές δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι ήταν πιθανό να διατηρήσει μια άνετη πλειοψηφία και να αποτελέσει τον πυρήνα της βάσης υποστήριξής του στο νομοθετικό σώμα, εξαιτίας και της  απουσίας ισχυρών κομμάτων της αντιπολίτευσης στις εκλογές.

Μια ισχυρότερη εντολή θα βοηθήσει τον Tokayev να αντιμετωπίσει την περιφερειακή αναταραχή που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την επακόλουθη ζημιά στο εμπόριο, τις επενδύσεις και τις αλυσίδες εφοδιασμού στην πρώην Σοβιετική Ένωση.

Αν και έγινε επίσημα πρόεδρος πριν από τρία χρόνια, ο Tokayev, 69, παρέμεινε στη σκιά του προκατόχου του και πρώην προστάτη του, Nursultan Nazarbayev, μέχρι τον Ιανουάριο του 2022, όταν οι δύο δρόμοι χώρισαν εν μέσω απόπειρας πραξικοπήματος και βίαιων ταραχών.

Ο Τοκάγιεφ έβαλε στο περιθώριο τον Ναζαρμπάγιεφ αφού κατέστειλε την πολιτική αναταραχή στην πλούσια σε πετρέλαιο χώρα της Κεντρικής Ασίας και απομάκρυνε αρκετούς συνεργάτες από ανώτερες θέσεις του δημόσιου τομέα, μερικοί από τους οποίους αργότερα αντιμετώπισαν κατηγορίες διαφθοράς.

Ενώ ο Τοκάγιεφ έκανε ανασχηματισμό της κυβέρνησης, η Κάτω Βουλή του Κοινοβουλίου, που εξελέγη όταν ο Ναζαρμπάγιεφ είχε ακόμα μεγάλη εξουσία και ηγούνταν του κυβερνώντος κόμματος Νουρ Οτάν, δεν επρόκειτο να εκλεγεί μέχρι το 2026, αλλά ο πρόεδρος ζήτησε πρόωρη ψηφοφορία.

Το μέλος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, Shavhat Utemisov, είχε ανακοινώσει  ότι η συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές στο Καζακστάν,  ήταν  53,11%, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS. “Σύμφωνα με την κατάσταση στις 18:00 (τοπική ώρα), το 53,11% του συνολικού αριθμού των ψηφοφόρων που περιλαμβάνονται στους καταλόγους εξέφρασε την επιλογή του στα ψηφοδέλτια” – δήλωσε ο Utemisov.

Τονίζεται ότι η προσέλευση των ψηφοφόρων στις εκλογές Majilis (Κοινοβούλιο του Καζακστάν) τον Ιανουάριο του 2021 ήταν, την ίδια ώρα , 58,2%.

Νωρίτερα, ένα μέλος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής του Καζακστάν, Anastasia Shcegortsova, δήλωσε ότι η συμμετοχή στις εκλογές των βουλευτών για το Majilis (κάτω βουλή) και το maslihat (τοπικά αντιπροσωπευτικά όργανα) στη δημοκρατία,  ήταν 46,84%.

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος