Καζακστάν: Επιστροφή στην ομαλότητα με αποκατάσταση συγκοινωνιών και διαδικτύου -Απόπειρα πραξικοπήματος καταγγέλλει ο Τογκάεφ

Μετά τις ταραχές  για την ακρίβεια και τιμή του φυσικού αερίου που διήρκεσαν πέντε ημέρες και κόστισαν τη ζωή δεκάδων ανθρώπων  η πρόσβαση στο διαδίκτυο αποκαταστάθηκε σήμερα στην Αλμάτι, τη μεγαλύτερη πόλη του Καζακστάν.

Σήμερα ημέρα εθνικού πένθους στην οικονομική πρωτεύουσα του Καζακστάν, πόλη με πληθυσμό κάπου 1,8 εκατ. κατοίκων, ήταν ξανά εφικτή η πρόσβαση σε εγχώριους και διεθνείς ιστότοπους.

Η ζωή επανέρχεται σταδιακά στην ομαλότητα νωρίς το πρωί, με τα μέσα μαζικής μεταφοράς να κυκλοφορούν και πάλι, για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα των βίαιων επεισοδίων.

Ο πρόεδρος του Καζακστάν Κάσιμ- Γιομάρτ Τοκάγεφ κατήγγειλε σήμερα ότι οι ταραχές που συγκλόνισαν τη χώρα του την προηγούμενη εβδομάδα ήταν “μια απόπειρα πραξικοπήματος” της οποίας ηγήθηκαν “ένοπλοι μαχητές”, ενώ διαβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας του δεν θα πυροβολούσαν “ποτέ” εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών.

Σε ομιλία του στην τηλεδιάσκεψη του Οργανισμού Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) ο Τοκάγεφ τόνισε ότι η τάξη έχει αποκατασταθεί πλέον στη χώρα του, όμως το κυνήγι για τους “τρομοκράτες”συνεχίζεται.

“Ομάδες ένοπλων μαχητών που ανέμεναν την κατάλληλη στιγμή ανέλαβαν δράση. Ο βασικός τους στόχος έγινε αμέσως εμφανής, να υπονομεύσουν τη συνταγματική τάξη και να καταλάβουν την εξουσία. Μιλάμε για απόπειρα πραξικοπήματος”, τόνισε ο πρόεδρος του Καζακστάν.

“Δεν θα είχαμε χρησιμοποιήσει ποτέ στρατιωτική βία εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών”, υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι 16 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν και ότι ακόμη εξετάζεται ο αριθμός των πολιτών που έχασαν τη ζωή τους.

Οι αρχές του Καζακστάν επιμένουν να διατείνονται πως οι αιματηρές ταραχές στην Αλμάτι οφείλονταν σε επίθεση «τρομοκρατικών οργανώσεων» και εκφράζουν δυσαρέσκεια για τον τρόπο που καλύφθηκαν από ΜΜΕ σε διεθνές επίπεδο οι ταραχές, που άρχισαν με τις διαδηλώσεις εξαιτίας της αύξησης της τιμής των καυσίμων στο δυτικό τμήμα της χώρας τη 2η ημέρα του  Ιανουαρίου.

Το υπουργείο Εσωτερικών επεσήμανε ότι σχεδόν 8.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στη διάρκεια των ταραχών της προηγούμενης εβδομάδας.

Το βράδυ της Κυριακής, το υπουργείο Πληροφοριών απέσυρε ανακοίνωση που είχε αναρτήσει νωρίτερα μέσα στην ημέρα στον επίσημο λογαριασμό του στην πλατφόρμα Telegram κι ανέφερε πως σκοτώθηκαν πάνω από 164 άνθρωποι στις ταραχές στη χώρα. Υποστήριξε ότι η ανακοίνωση αυτή δόθηκε στη δημοσιότητα εξαιτίας «τεχνικού λάθους».

Σε ανακοίνωσή του προς τον Τύπο σήμερα, το υπουργείο Εξωτερικών τόνισε πως η ειδησεογραφία και η αρθρογραφία στα ξένα μέσα ενημέρωσης δημιούργησαν «τη λαθεμένη εντύπωση ότι η κυβέρνηση του Καζακστάν στράφηκε εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών», ενώ κατ’ αυτό «οι δυνάμεις ασφαλείας μας αντιμετώπισαν βίαια πλήθη που διέπρατταν τρομοκρατικές ενέργειες».

Ο Καρίμ Μασίμοφ, πρώην επικεφαλής της ισχυρής αυτής υπηρεσίας, αποπέμφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τα καθήκοντά του από τον πρόεδρο Κάσιμ- Γιομάρτ Τοκάγεφ και πλέον έχει συλληφθεί με την υποψία της προδοσίας.

Ο Τοκάγεφ έχει πάψει την κυβέρνηση της χώρας, έχει δώσει άδεια στις δυνάμεις ασφαλείας να πυροβολούν χωρίς προειδοποίηση τους διαδηλωτές και έχει κηρύξει το πλούσιο σε πετρέλαιο κράτος των 19 εκατομμυρίων κατοίκων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Παράλληλα ζήτησε από τον υπό τη Ρωσία Οργανισμό της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) να στείλει στρατεύματα στο Καζακστάν για να φυλάσσουν στρατηγικής σημασίας εγκαταστάσεις.

“Πιστεύω ότι υπήρξε κάποιου είδους συνωμοσία στην οποία συμμετείχαν κάποιες εγχώριες και ξένες καταστροφικές δυνάμεις”, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών του Καζακστάν Γερλάν Καρίν μιλώντας στην κρατική τηλεόραση χωρίς να κατονομάσει κάποιους συγκεκριμένα.

Ρωσικά και τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν σήμερα ότι 164 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια των ταραχών, επικαλούμενα ανάρτηση της κυβέρνησης σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όμως η αστυνομία και νοσοκομειακές αρχές δεν έχουν επιβεβαιώσει τον αριθμό αυτό. Η ανάρτηση έχει πλέον διαγραφεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος