Καζακστάν: Αποχωρεί ο ρωσικός στρατός – Στο Αλμάτι ο πρόεδρος Τοκάγεφ μετά τις αιματηρές ταραχές

Στο Αλμάτι μετέβη την Τετάρτη ο πρόεδρος του Καζακστάν Κάσιμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ για πρώτη φορά μετά τις φονικές ταραχές της περασμένης εβδομάδας. Υποσχέθηκε να επισκευάσει τις ζημιές στην μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

Η επίσκεψη του Κάσιμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ πραγματοποιείται την παραμονή της έναρξης αποχώρησης του υπό τη Ρωσία στρατιωτικού αποσπάσματος των περίπου 2.000 ανδρών, που εστάλη για να στηρίξει την εξουσία στη διάρκεια των ταραχών.

«Αύριο αρχίζει η οργανωμένη αποχώρηση του αποσπάσματος διατήρησης της ειρήνης» του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφαλείας, της συμμαχίας με επικεφαλής τη Μόσχα, επιβεβαίωσε ο Τοκάγεφ.

«Ο στόχος έγκειται τώρα στη ανοικοδόμηση της πόλης όσο το δυνατό πιο σύντομα (…) Δεν αμφιβάλλω ότι η πόλη θα αποκατασταθεί», δήλωσε ο ίδιος, κατά τη διάρκεια κυβερνητικής συνάντησης στο Αλμάτι, σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας του Καζακστάν.

Εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του, ο πρόεδρος του Καζακστάν δήλωσε πως οι ρωσικές και συμμαχικές δυνάμεις «διαδραμάτισαν ένα πολύ σημαντικό ρόλο σε όρους σταθεροποίησης της κατάστασης στη χώρας».

«Χωρίς καμιά αμφιβολία είχε μεγάλη ψυχολογική σημασία για να απωθηθεί η επίθεση των τρομοκρατών και των συμμοριτών. Η αποστολή μπορεί να θεωρηθεί πολύ επιτυχημένη», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο Τοκάγεφ συνομίλησε επίσης με οικείους των μελών των δυνάμεων της τάξης που σκοτώθηκαν στη διάρκεια των ταραχών και επισκέφθηκε τραυματίες που νοσηλεύονται.

Σύμφωνα με την προεδρία, ο Τοκάγεφ μετέβη στο Αλμάτι για να «εκτιμήσει προσωπικά το εύρος των συνεπειών της τρομοκρατικής επίθεσης στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας».

Την Πέμπτη θα επαναλειτουργήσει το αεροδρόμιο του Αλμάτι, το οποίο έκλεισε την περασμένη εβδομάδα αφού λεηλατήθηκε, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας του Καζακστάν.

Πηγές: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος