Καζακστάν: Απαγόρευση εξαγωγής 100 προϊόντων στη Ρωσία μεταξύ των οποίων Drones και ηλεκτρονικά εξαρτήματα

Το Καζακστάν, το οποίο έχει κατηγορηθεί για παράκαμψη των δυτικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη σύμμαχο του Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ότι απαγόρευσε επίσημα την εξαγωγή περίπου 100 προϊόντων στη Μόσχα, συμπεριλαμβανομένων των drones και ηλεκτρονικών εξαρτημάτων.

Ο υφυπουργός Εμπορίου του Καζακστάν, Khairat Turybayev, σύμφωνα με το επίσημο Πρακτορείο Ειδήσεων Kazinform, δήλωσε ότι 106 προϊόντα έχουν ανασταλεί για εξαγωγή, δηλώνοντας ότι «drones και τα ηλεκτρονικά τους στοιχεία, ειδικός εξοπλισμός και τσιπ» συγκαταλέγονται στα «προϊόντα που απαγορεύεται η εξαγωγή στη Ρωσία».

Το Υπουργείο Εμπορίου δεν έχει απαντήσει ακόμη σε ερωτήσεις του AFP, αλλά ορισμένα τοπικά μέσα ενημέρωσης επιβεβαίωσαν ότι η απαγόρευση περιλαμβάνει “μόνο προϊόντα που σχετίζονται με τον πόλεμο“.

Μετά τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, αρκετές πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, συμπεριλαμβανομένου του Καζακστάν, ήταν ύποπτες για εισαγωγή υλικών με εμπάργκο, ιδίως από την Ευρώπη, και τα εξήγαγαν στη Ρωσία.

Τους τελευταίους μήνες, πολλοί εκπρόσωποι δυτικών χωρών επισκέφθηκαν την Κεντρική Ασία και απείλησαν να επιβάλουν δευτερεύουσες κυρώσεις, ενώ αναγνώρισαν ότι η θέση αυτών των χωρών έναντι της Μόσχας είναι λεπτή.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, οι αρχηγοί κρατών του Καζακστάν, της Κιργιζίας, του Ουζμπεκιστάν, του Τατζικιστάν και του Τουρκμενιστάν υποσχέθηκαν να καταβάλουν «περισσότερες προσπάθειες για να αποτραπεί η αποφυγή των κυρώσεων» κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Βερολίνο με τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Πηγή: defence.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος