Κατηγορία Ρωσίας προς ΗΠΑ για την απόπειρα κατά του Πούτιν – Λευκός Οίκος: «Τελείως αβάσιμοι οι ισχυρισμοί»

«Τελείως γελοίες» χαρακτηρίζει ο Λευκός Οίκος τις κατηγορίες του Κρεμλίνου για ουκρανική απόπειρα δολοφονίας του Βλαντιμίρ Πούτιν. O εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας Τζον Κίρμπι επανέλαβε ότι οι ισχυρισμοί είναι τελείως αβάσιμοι, ότι οι Ηνωμένες πολιτείες δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με το περιστατικό, ότι ο εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης λέει ψέμματα και ότι η Ουάσιγκτον δεν ενθαρρύνει την Ουκρανία να χτυπήσει στόχους εντός ρωσικών συνόρων.

Ίδια στάση τηρεί και το Πεντάγωνο, το οποίο ανέφερε ότι οι κατηγορίες είναι αβάσιμες.

Λίγο νωρίτερα και η διευθύντρια της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών σε ακρόαση στο Κογκρέσο είπε ότι η Ουάσιγκτον δεν διαθέτει αυτή την στιγμή επαρκείς πληροφορίες για να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα αλλά φαίνεται πως η Ρωσία έχει επιδοθεί σε μια επιχείρηση παραπληροφόρησης.

Σημειώνεται ότι κανείς στον Λευκό Οίκο δεν θέλει να κάνει εικασίες για το πως αυτή η εξέλιξη μπορεί να επηρεάσει τον πόλεμο. 

Όσα προηγήθηκαν

Για πρώτη φορά μετά την καταγγελλόμενη από τη Ρωσία ουκρανική απόπειρα δολοφονίας του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση μέσα από το Κρεμλίνο να συζητά περί οικονομικών δεικτών με τον αρμόδιο υπουργό.

Λίγες ώρες νωρίτερα ο εκπρόσωπός του Πεσκόφ είχε κατηγορήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ως εγκέφαλο της απόπειρας, με την Ουάσινγκτον να αρνείται κάθε ανάμειξη.

«Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι αποφάσεις για τέτοιες ενέργειες, που αφορούν τέτοιες τρομοκρατικές πράξεις, δε γίνονται στο Κίεβο, αλλά στην Ουάσιγκτον, και το Κίεβο κάνει ήδη αυτό που του λένε να κάνει» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Δεν είχαμε καμία σχέση με αυτή την υπόθεση. Ο Πεσκόφ ψεύδεται, είναι απλό και ξεκάθαρο» επισήμανε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι.

Τα πρώτα ρωσικά αντίποινα ήρθαν στη διάρκεια της νύχτας με μπαράζ επιθέσεων με drone σε Κίεβο και Οδησσό. Φωτογραφίες στα σόσιαλ μίντια δείχνουν στα κομμάτια των drone που κατερρίφθησαν από την ουκρανική αεράμυνα το χειρόγραφο μήνυμα «Για τη Μόσχα».

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δηλώνει ότι η Μόσχα προσπαθεί με μια στημένη ιστορία να αποσπάσει την προσοχή της κοινής γνώμης από το γεγονός ότι δεν έχει νίκες στα πεδία των μαχών. Από τη Χάγη όπου επισκέφτηκε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, ζήτησε τη σύσταση Ειδικού Ποινικού Δικαστηρίου για την εισβολή και τα εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας δείχνοντας ως κύριο ένοχο τον Πούτιν.

«Σ’ εκείνον (τον Πούτιν) είναι που αξίζει να καταδικαστεί γι’ αυτές τις εγκληματικές ενέργειες, εδώ στην πρωτεύουσα του διεθνούς δικαίου» αναφέρει.

Στο μεταξύ, ανησυχία για νέα ρωσική κλιμάκωση με πρόσχημα την απόπειρα εναντίον του Κρεμλίνου εκφράζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Καλούμε τη Ρωσία να μην χρησιμοποιήσει αυτή την υποτιθέμενη επίθεση ως δικαιολογία για να συνεχίσει την κλιμάκωση του πολέμου. Αυτό είναι που μας ανησυχεί. Αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία για να στρατευτούν περισσότεροι άνθρωποι» υπογραμμίζει ο εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Αναλυτές στη Δύση παρακολουθούν με επιφύλαξη τους ισχυρισμούς της Μόσχας περί δολοφονικής απόπειρας θεωρώντας ότι ακόμη κι αν αποδειχθεί ότι τα drone ήταν ουκρανικά, επρόκειτο μάλλον για ένα μήνυμα του Κιέβου ότι μπορεί να παρακάμψει τη ρωσική αεράμυνα της ρωσικής πρωτεύουσας.

Πηγή: ΕΡΤ | Ανταπόκριση – Ουάσιγκτον: Λένα Αργύρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος