Καθυστερεί η «κυκλική ανταλλαγή» Γερμανίας – Σλοβακίας για τον εξοπλισμό της Ουκρανίας

Ανταπόκριση από το Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Η προμήθεια της Ουκρανίας με βαρέα όπλα μέσω της «κυκλικής ανταλλαγής» μεταξύ Γερμανίας και Σλοβακίας προγραμματίστηκε πριν από δύο μήνες, αλλά η υλοποίησή της καθυστερεί.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της πύλης «Business Insider», ο λόγος καθυστέρησης της παράδοσης των όπλων στην Ουκρανία είναι ότι το Βερολίνο προσφέρει λιγότερα άρματα μάχης από αυτά που ζητά η Σλοβακία. Η συμφωνία ανταλλαγής προέβλεπε ότι η Σλοβακία θα προμηθεύσει την Ουκρανία με 30 άρματα μάχης 7-72 σοβιετικής κατασκευής, τα οποία θα αντικαταστήσει με σύγχρονα γερμανικά άρματα μάχης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Business Insider», η σλοβακική κυβέρνηση στη Μπρατισλάβα απέρριψε την ανταλλαγή την περασμένη εβδομάδα, επειδή η Γερμανία προσφέρει 15 άρματα μάχης Leopard-2A4. Αυτό από τη σκοπιά της Σλοβακίας θεωρείται ανεπαρκής προσφορά για τα 30 άρματα T-72 που θα παραδοθούν στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας της Σλοβακίας υποστήριξε ότι «τα 15 Leopard θα μπορούσαν να είναι λύση για εμάς, καθώς χρειαζόμαστε 30 άρματα για τη συγκρότηση της μονάδας μάχης.

Σημειώνεται ότι με την μέθοδο της «κυκλικής ανταλλαγής» η Ελλάδα θα διαθέσει στην Ουκρανία σοβιετικής κατασκευής τεθωρακισμένα οχήματα σοβιετικής κατασκευής, τα οποία θα αντικαταστήσει με τα Marder της Γερμανίας. Η «πολιτική συμφωνία» μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του καγκελάριου Όλαφ Σολτς εξειδικεύεται και συγκεκριμενοποιείται στις διαβουλεύσεις μεταξύ των υπουργείων Άμυνας Ελλάδας – Γερμανίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος