Κάθειρξη 13 ετών στο πρώην στέλεχος της «Theranos» Σάνι Μπαλουάνι για το ρόλο του στην απάτη της εταιρείας

Ο Ραμές «Σάνι» Μπαλουάνι, πρώην συνεργάτης της ιδρύτριας της «Theranos», Ελίζαμπεθ Χολμς, καταδικάστηκε την Τετάρτη σε 13 σχεδόν χρόνια κάθειρξης σε ομοσπονδιακή φυλακή και τρία χρόνια αναστολή, για το ρόλο του στην πολυετή απάτη της εταιρείας αιματολογικών εξετάσεων.

Οι αμερικανικοί εισαγγελείς πρότειναν στον 58χρονο Μπαλουάνι να του επιβληθούν τουλάχιστον 15 χρόνια φυλάκισης μετά την καταδίκη του τον Ιούλιο για 12 κατηγορίες απάτης.

Πρόκειται για μεγαλύτερη ποινή από αυτή που έλαβε η Χολμς τον περασμένο μήνα.

Η «Theranos», η οποία υποσχόταν ότι η τεχνολογία της θα μπορούσε να ανιχνεύσει γρήγορα μια σειρά από παθήσεις με μια απλή παρακέντηση, συγκέντρωσε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις και προσέλκυσε μέλη διοικητικού συμβουλίου υψηλού προφίλ, πριν καταρρεύσει μετά από μια σειρά ερευνητικών ρεπορτάζ που έθεσαν υπό αμφισβήτηση τη βιωσιμότητα της εταιρείας.

Ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Theranos», ο Μπαλουάνι είχε άμεση εποπτεία των εργαστηρίων της εταιρείας, όπου συνέβησαν μερικά από τα πιο κραυγαλέα παραδείγματα παραπτωμάτων, δήλωσαν οι εισαγγελείς. Κατά τη διάρκεια της δίκης του Μπαλουάνι, οι εισαγγελείς κάλεσαν μάρτυρες που δήλωσαν ότι οι ανακριβείς εξετάσεις αίματος της «Theranos» προκάλεσαν πραγματική ζημία στον κόσμο.

«Ο κ. Μπαλουάνι γνώριζε ότι η Theranos δεν δημιουργούσε, και δεν θα δημιουργούσε, κανένα ουσιαστικό έσοδο με το να είναι ειλικρινής με τους ανθρώπους», δήλωσε ο εισαγγελέας των ΗΠΑ Τζεφ Σενκ. «Έτσι επέλεξε έναν διαφορετικό δρόμο».

Πηγή: nbcnews.com

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος