Κατασκοπευτικό «θρίλερ» στις ΗΠΑ – Αχαρτογράφητο το τοπίο – Οργή στο Πεντάγωνο

Ως σοβαρό κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, χαρακτήρισε το Πεντάγωνο τη δημοσιοποίηση στο διαδίκτυο ευαίσθητων, απόρρητων πληροφοριών διπλωματικού και στρατιωτικού περιεχομένου για εχθρούς και συμμάχους της χώρας. Αναλυτές περιγράφουν τη διαρροή ως την πιο επιζήμια του αιώνα ενώ αποκαλύπτεται πως ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της θητείας του, ενημερώθηκε γι αυτήν την τελευταία στιγμή.

Οι συνέπειες σε επίπεδο εθνικής ασφαλείας αλλά και σχέσεων με τους συμμάχους, δεν μπορούν ακόμη να αξιολογηθούν, ούτε μπορεί να αποκλειστεί, όπως είπε χθες ο Λευκός Οίκος, ότι η ζημιά περιορίζεται σε αυτά τα έγγραφα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Η αμερικανική κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι θα εντοπίσει τους υπεύθυνους της διαρροής, αλλά το ερώτημα είναι, γιατί οι απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας δεν λειτούργησαν αφήνοντας εκτεθειμένο και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό το Πεντάγωνο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Πεντάγωνο επικρατεί πραγματική οργή, μιλούν για προδοσία ιστορικών διαστάσεων και προτίθενται να επαναξιολογήσουν σύντομα την διαδικασία διαχείρισης διαβαθμισμένων πληροφοριών. 

Η μεγαλύτερη διαρροή απόρρητων εγγράφων των τελευταίων ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στο Πεντάγωνο. Άγνωστο είναι μέχρι στιγμής και το μέγεθός της, με αναλυτές να εκτιμούν πως όσα έχουν βγει στο φως είναι μόνο «η κορυφή του παγόβουνου».

«Δεν ξέρουμε ποιος είναι ο υπεύθυνος γι΄αυτό και εάν έχουν κι άλλα που σκοπεύουν να δημοσιεύσουν. Είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα για εμάς. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να βρίσκονται αυτά τα έγγραφα σε κοινή θέα» επισήμανε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

«Είναι μία από τις πιο επιζήμιες διαρροές πληροφοριών αυτού του αιώνα» επισήμανε ο Τόμας Ριντ, καθηγητής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins

Το Πεντάγωνο χαρακτηρίζει τη διαρροή επικίνδυνη για την εθνική ασφάλεια.

«Η διαρροή θέτει σε μεγάλο κίνδυνο την εθνική ασφάλεια, μέσω της οποίας μπορεί να υπάρξει παραπληροφόρηση» τονίζει εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Πάντως η Νότια Κορέα ανακοίνωσε πως σημαντικός αριθμός από τα έγγραφα είναι πλαστά, ενώ για σοβαρό περιστατικό κάνει λόγο η Αυστραλία.

«Οι δύο χώρες έχουν συμφωνήσει πως πολλές από τις πληροφορίες έχουν παραποιηθεί» επισήμανε ο Κιμ Ταε Χιο, Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας της Ν.Κορέας.

«Είναι μια πολύ σοβαρή διαρροή» επισημαίνει η Άνγκους Κάμπελ, Επικεφαλής Ενόπλων Δυνάμεων της Αυστραλίας.

Κριτική ασκείται και για το γεγονός ότι τα έγγραφα είχαν διαρρεύσει εδώ και καιρό, κάποιοι ισχυρίζονται από τον περασμένο Οκτώβριο, σε σελίδες που χρησιμοποιούν gamers και δεν έγιναν αντιληπτά παρά μόνο πριν μερικές μέρες.

«Αρχικά είχαν δημοσιευτεί στο Discord, μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης για Gamers και σε σελίδες υπέρ της Μόσχας στο Telegram» αναφέρει ο Όλιβερ Φάρυ, δημοσιογράφος της FRANCE 24 .

Κι ενώ ο Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε για το θέμα στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, από το Λευκό Οίκο τονίζεται ότι ήδη έχουν αρχίσει και οι επαφές με τους συμμάχους σε υψηλό επίπεδο. Σε επικοινωνία που είχε ο Άντονι Μπλίνκεν με τον Ουκρανό ομόλογό του, του ξεκαθάρισε ότι ουδέποτε οι ΗΠΑ αμφισβήτησαν την ικανότητα της Ουκρανίας να νικήσει στον πόλεμο.

Ανταπόκριση – Ουάσινγκτον: Λένα Αργύρη

Επιμέλεια: Ζέτα Κονταξή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος