Κατάρριψη τουρκικού drone: Στο «κόκκινο» οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις – Η Ουάσιγκτον απαιτεί αποκλιμάκωση στη βόρεια Συρία

Σε θερμό επεισόδιο εξελίχθηκε η πολυετής διαμάχη Ουάσιγκτον – Άγκυρας για τους Κούρδους της Συρίας. Οι Αμερικανοί επιβεβαιώνουν πως κατέρριψαν τουρκικό drone που επιχειρούσε κατά των Κούρδων μαχητών, με αιτιολογία ότι απειλήθηκαν Αμερικανοί στρατιώτες. Τουρκικά Μέσα υποβαθμίζουν το γεγονός, όμως ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας τηλεφώνησε στον Τούρκο ομόλογό του και απαίτησε άμεση αποκλιμάκωση της έντασης στη βόρεια Συρία.

Το τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος χτυπήθηκε από αμερικανικό F 16 πάνω από την κουρδική πόλη Χασακέ. Είναι η πρώτη κατάρριψη μεταξύ εταίρων του ΝΑΤΟ επισημαίνεται σε κάθε διεθνές μέσο, παράλληλα με την υπενθύμιση ότι μεταξύ της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών υπάρχουν «σοβαρές εκκρεμότητες», δηλαδή τα F16 αλλά και η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η ένταση ανάμεσα στους δύο συμμάχους χτύπησε «κόκκινο» για μία ακόμη φορά. Αμέσως μετά το περιστατικό τα τηλέφωνα πήραν φωτιά. Οι αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων Ηνωμένων Πολιτειών και Τουρκίας είχαν συνομιλία και ακολούθησε η επικοινωνία των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών. Όστιν και Γκιουλέρ συμφώνησαν στην υποστήριξη της μαχής κατά του Ισλαμικού κράτους, ωστόσο το Πεντάγωνο εξέδωσε αυστηρή ανακοίνωση: «Ισχυρή είναι η προτροπή στην Άγκυρα για αποκλιμάκωση στη βόρεια Συρία ενώ επισημάνθηκε η σημασία της διατήρησης της αυστηρής τήρησης των πρωτοκόλλων απεμπλοκής.”


Νωρίτερα, η Άγκυρα προσπάθησε να θολώσει τα νερά ανακοινώνοντας ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος δεν ανήκε στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Άφηνε ανοιχτό ωστόσο το ενδεχόμενο να ήταν των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών. Στην ενημέρωση του το Πεντάγωνο ξεκαθάρισε πάντως ότι η κατάρριψη έγινε διότι «το μη επανδρωμένο αεροσκάφος που βρισκόταν λιγότερο από μισό χιλιόμετρο από τις αμερικανικές δυνάμεις, αποτελούσε πιθανή απειλή.»

Παρά το αυστηρό αμερικανικό μήνυμα οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις συνέχισαν τη νύχτα τις αεροπορικές επιδρομές εξουδετερώνοντας, όπως ανακοίνωσαν 26 κούρδους μαχητές.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών πρόσθεσε ότι «το εν λόγω περιστατικό δεν επηρέασε σε καμία περίπτωση την εκτέλεση της εν εξελίξει επιχείρησης και την επίτευξη των προσδιορισμένων στόχων».

Οι ΗΠΑ μίλησαν για αυτοάμυνα κι έδωσαν ξεκάθαρο μήνυμα για κόκκινες γραμμές

Η Ουάσιγκτον κατέρριψε το τουρκικό ντρόουν που περιγράφεται ως εξελιγμένο και πολύ ισχυρότερο από τα γνωστά Μπαϊρακτάρ βάζοντας ουσιαστικά ένα όριο, μία κόκκινη γραμμή στον Ερντογάν και τα σημεία που μπορεί να πλήξει.

Η Κλειώ Νικολάου, αναλύοντας τις εξελίξεις επισημαίνει ότι η Ουάσιγκτον έδωσε ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα και αφορά τους Κούρδους που βρίσκονται στη Βορειο-ανατολική Συρία. Στην ίδια περιοχή βρίσκεται και αμερικανική βάση όπου εδρεύουν κάποιοι από τους 900 στρατιώτες των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων που συνεργάζονται με τους Κούρδους στη μάχη κατά του IΙλσμαικού Κράτους (ΙSIS).
Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν κάνει καμία διάκριση ανάμεσα στο PKK και το YPG, δηλαδή την κουρδική πολιτοφυλακήτης Βορείου Συρίας. Διάκριση μεταξύ των δύο κάνουν πάντως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη.
Το PKK θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση, όμως με το YPG οι Αμερικανοί συνεργάζονται εδώ και χρόνια. Και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο τριβής ανάμεσα στους δύο ΝΑΤΟικούς συμμάχους.

Την ίδια ώρα σε μία από τις πιο αιματηρές επιθέσεις του συριακού εμφυλίου, τουλάχιστον 100 άτομα έχασαν τη ζωή τους όταν ντρόουν χτύπησαν στρατιωτική ακαδημία στη Χομς στη διάρκεια τελετής αποφοίτησης.

Αν και δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης ο συριακός στρατός έχει εξαπολύσει σφοδρές επιθέσεις σε περιοχές αντικαθεστωτικών σε Ιντλίμπ και Χαλέπι.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αλεξάκη

Ανάλυση: Κλειώ Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος