Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες – Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

Σύνοψη
  • Την ύστατη στιγμή οι αστυνομικοί βάρδιας της Βαλτιμόρης έκαναν ότι είναι δυνατόν για να σώσουν τους διερχόμενους οδηγούς από μια παγίδα θανάτου
  • Ο Αμερικανός πρόεδρος επαίνεσε το έργο των αρχών του Μέριλαντ και υποσχέθηκε να στηρίξει το λαό της πολιτείας

Στη Βαλτιμόρη, οι έξι αγνοούμενοι από την κατάρρευση της γέφυρας έχουν κηρυχθεί από τις αρχές νεκροί. Τα στοιχεία δείχνουν πως επετράπη μεγαλύτερο κακό, χάρη στο άμεσο κλείσιμο της γέφυρας. Όπως προκύπτει, το πλοίο, που παρουσίασε μηχανική βλάβη στο σύστημα προώθησης, είχε ξαναπαρουσιάσει αντίστοιχο πρόβλημα τόσο το 2016 όσο και το 2023, βλάβη που υποτίθεται πως επισκευάστηκε.

Υπενθυμίζεται πως μέσα στη νύχτα το υπερφορτωμένο φορτηγό πλοίο Ντάλι, που απέπλευσε από το λιμάνι της Βαλτιμόρης έπλεε ακυβέρνητο με ισχύ 8 κόμβων στον ποταμό Πατάπσκο. Ο έλεγχος του πλοίου είχε χαθεί, αν και έριξε άγκυρες, η πρόσκρουση με τον πυλώνα της γέφυρας Φράνσις Σκοτ Κέι ήταν αναπόφευκτη. Το πλήρωμα εκπέμπει σήμα κινδύνου.

Την ύστατη στιγμή οι αστυνομικοί βάρδιας της Βαλτιμόρης έκαναν ότι είναι δυνατόν για να σώσουν τους διερχόμενους οδηγούς από μια παγίδα θανάτου.

«Είναι ανάγκη ένας από εσάς στη νότια πλευρά και ένας στη βόρεια πλευρά, να διακόψετε τελείως την κυκλοφορία πάνω στη γέφυρα Κέι . Ένα πλοίο που πλησιάζει έχει μόλις χάσει τον έλεγχο».

Παρέμβαση που αποδείχθηκε σωτήρια για πολλούς ανθρώπους που διασχίζουν καθημερνά την πολυσύχναστη γέφυρα όχι όμως και για τους εργάτες που επισκεύαζαν το οδόστρωμα και δεν πρόλαβαν να απομακρυνθούν.

Από τη σφοδρή πρόσκρουση η γέφυρα υποχωρεί και 8 εργάτες πέφτουν στο παγωμένο ποτάμι μαζί με τα συντρίμμια του μεταλλικού σκελετού της Κέι. Παρά την άμεση επέμβαση των σωστικών συνεργείων και τις εντατικές έρευνες από αέρος και θαλάσσης μόνο ένας ανασύρεται σώος και ακόμα ένας που νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση. Κάθε ελπίδα για τους 6 συναδέλφους τους έχει εκπνεύσει.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επαίνεσε το έργο των αρχών του Μέριλαντ και υποσχέθηκε να στηρίξει το λαό της πολιτείας. «Πρόθεσή μου είναι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να καλύψει το σύνολο του κόστους ανακατασκευής αυτής της γέφυρας και αναμένω το Κογκρέσο να υποστηρίξει την προσπάθειά μου», είπε.

Με αφορμή το σοβαρό δυστύχημα, αναφορά στο μητρώο ασφαλείας του φορτηγού πλοίου αποκαλύπτει, ότι το ίδιο σκάφος είχε εμπλακεί σε παρόμοιο ατύχημα στο Βέλγιο το 2016 όταν προσέκρουσε σε αποβάθρα κατά την έξοδό του από το λιμάνι της Αμβέρσας, ενώ σε επιθεώρηση πέρσι τον Ιούνιο στη Χιλή, είχαν βρεθεί ελλείψεις στο σύστημα προώθησης και άλλα μηχανήματα του πλοίου, τα οποία φέρεται να επισκευάστηκαν, όπως υποστηρίζει η ιδιοκτήτρια ναυτιλιακή εταιρία της Σιγκαπούρης όπου ανήκει το “Ντάλι”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος