«Καταρρέει» η Γάζα-Μετατρέπεται σε μη κατοικήσιμη περιοχή, λέει έκθεση του ΟΗΕ

Ο οικονομικός αποκλεισμός και οι πόλεμοι οδηγούν σε κατάρρευση την κοινωνία και την οικονομία της περιοχής, αναφέρεται σε έκθεση της Διάσκεψης για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών. Η περιοχή “δεν θα είναι κατοικήσιμη” σε λιγότερο από πέντε χρόνια αν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση.

Τα ευρήματα της έκθεσης “δείχνουν” τα οκτώ χρόνια του οικονομικού αποκλεισμού της Γάζας και τους τρεις πολέμους ανάμεσα στο Ισραήλ και τους παλαιστίνιους τα τελευταία έξι χρόνια, όπως γράφει ο βρετανικός Guardian.

Ο πόλεμος “έχει εξαλείψει ό, τι είχε απομείνει από τη μεσαία τάξη, στέλνοντας σχεδόν όλο τον πληθυσμό στη φτώχια και την εξάρτηση από τη διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια“, όπως γράφει η έκθεση.

Μόνο το 2014 το ΑΕΠ της Γάζας κατρακύλησε 15% και η ανεργία έφτασε στο ύψος-ρεκόρ του 44%, με το 72% των νοικοκυριών να μην είναι οικονομικά αυτάρκη, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Επιπλέον, καταστράφηκε η ικανότητα της Γάζας να παράγει για εσωτερική κατανάλωση και εξαγωγές.

Η Γάζα είναι μια στενή λωρίδα γης. 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε 360 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Στον πόλεμο του 2014, 2.000 παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, 10.000 τραυματίστηκαν, 90.000 οικογένειες βρέθηκαν χωρίς σπίτια και 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι να μη μπορούν να εξασφαλίσουν μόνοι την τροφή τους.

Πηγή: Guardian

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος