Κατάργηση της θανατικής ποινής στη Σιέρα Λεόνε

Το διάταγμα που προβλέπει την κατάργηση της θανατικής ποινής στη Σιέρα Λεόνε υπέγραψε ο πρόεδρος της χώρας, Τζούλιους Μαάντα Μπίο, την Παρασκευή.

«Σήμερα γράφουμε μια νέα σελίδα στην ιστορία (…). Έπειτα από 20 χρόνια, τηρούμε την υπόσχεση που δώσαμε ως έθνος. Έπειτα από 20 χρόνια, η θανατική ποινή καταργείται πλήρως στη Δημοκρατία της Σιέρα Λεόνε», δήλωσε ο πρόεδρος της Σιέρα Λεόνε, κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής στην πρωτεύουσα Φριτάουν.

Η κύρωση από τον πρόεδρο της Σιέρα Λεόνε ακολουθεί την ψηφοφορία, που διεξήχθη στις 23 Ιουλίου στο κοινοβούλιο, κατά την οποία εγκρίθηκε ο νόμος για την κατάργηση της θανατικής ποινής, η οποία αντικαταστάθηκε από την ποινή ισόβιας κάθειρξης ή μια ποινή κάθειρξης τουλάχιστον 30 ετών.

Η Σιέρα Λεόνε, πρώην βρετανική αποικία της δυτικής Αφρικής, δεχόταν επικρίσεις από προασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επειδή δεν είχε επισήμως καταργήσει τη θανατική ποινή, αν και οι τελευταίες εκτελέσεις έγιναν πριν από περισσότερα από 20 χρόνια και οι καταδίκες σε θάνατο μετατρέπονταν σε ισόβιες καθείρξεις.

Το Σύνταγμα της Σιέρα Λεόνε του 1991 προέβλεπε την επιβολή της θανατικής ποινής για τα εγκλήματα της διακεκριμένης κλοπής, του φόνου, της προδοσίας και της στάσης.

Η Σιέρα Λεόνε είναι η τελευταία αφρικανική χώρα που καταργεί τη θανατική ποινή, μετά το Μαλάουι τον Απρίλιο του 2021 και το Τσαντ το 2020.

Πηγές: AFP, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος