Κατάρ: Προς αναβολή και μεγάλη καθυστέρηση η συζήτηση για την κατάργηση βίζας

Array

Σήμερα αναμενόταν να κυρωθεί από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που συνεδριάζει στο Στρασβούργο, η έναρξη των τριμερών διαλόγων (ΕΚ-Συμβούλιο-Κομισιόν) σχετικά με την απελευθέρωση της υποχρέωσης έκδοσης βίζας για τους πολίτες του Κατάρ που ταξιδεύουν σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η επιτροπή LIBE είχε ήδη ψηφίσει για την έγκριση των τριμερών διαλόγων την 1η Δεκεμβρίου. Εάν σημαντικός αριθμός ευρωβουλευτών ήταν αντίθετο, το θέμα θα έμπαινε σε ψηφοφορία, σύμφωνα με το άρθρο 71 του Κανονισμού. Εάν το Κοινοβούλιο απορρίψει την απόφαση της επιτροπής LIBE να αρχίσει διαπραγματεύσεις, το σχέδιο νομοθετικής πράξης και η έκθεση της αρμόδιας επιτροπής εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της επόμενης περιόδου συνόδου και ο Πρόεδρος ορίζει προθεσμία για τροπολογίες.

Στην παρούσα συγκυρία, όμως, οι πολιτικές ομάδες εξετάζουν και ένα δεύτερο ενδεχόμενο: να παραπέμψουν τον φάκελο εκ νέου στην επιτροπή LIBE, καθυστερώντας ουσιαστικά επ αόριστο την όποια απόφαση επ’ αυτού. Αυτό βασίζεται στο άρθρο 198 του Κανονισμού που προβλέπει παραπομπή εκ νέου στην επιτροπή εφόσον ζητηθεί από πολιτική ομάδα ή από 35 ευρωβουλευτές.

Η παραπομπή εκ νέου στην επιτροπή συνεπάγεται αναστολή της εξέτασης του θέματος και φυσικά μεγάλη καθυστέρηση για την τελική νομοθετική πράξη.

Ανταπόκριση: Γιώργος Συριόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος