Οι παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από το Κατάρ ενδέχεται να παρουσιάσουν καθυστερήσεις εξαιτίας των αυξανόμενων επιθέσεων στηνΕρυθρά Θάλασσα από τουςΧούθι, προειδοποίησε σήμερα 24/1 η QatarEnergy.
Οι επιθέσεις των σιιτών ανταρτών της Υεμένης εναντίον εμπορικών πλοίων πολλαπλασιάστηκαν από τον Νοέμβριο. Περίπου το 12% του θαλάσσιου εμπορίου διέρχεται υπό κανονικές συνθήκες από το στενό Μπαμπ αλ-Μαντέμπ, που ελέγχουν την πρόσβαση στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά από τα μέσα Νοεμβρίου ο αριθμός των εμπορευματοκιβωτίων μειώθηκε κατά 70%, σύμφωνα με τους ειδικούς στη ναυτιλία.
Οι επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν ανάγκασαν πολλούς πλοιοκτήτες να αναστείλουν τη διέλευση των πλοίων τους από αυτήν την κρίσιμης σημασίας θαλάσσια οδό.
Ο αμερικανικός και ο βρετανικός στρατός πραγματοποίησαν πρόσφατα βομβαρδισμούς σε τοποθεσίες των Χούθι στην Υεμένη, αυξάνοντας τους φόβους για επικίνδυνη κλιμάκωση.
«Οι τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας ενδέχεται να επηρεάσουν τον προγραμματισμό ορισμένων παραδόσεων που θα γίνουν μέσω εναλλακτικών οδών», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η QatarEnergy.
Στα μέσα Ιανουαρίου, ο πρωθυπουργός του Κατάρ, Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν μπιν Τζασίμ Αλ Θάνι, η χώρα του οποίου είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς LNG στον κόσμο, δήλωσε ότι οι μεταφορές φορτίων LNG, «όπως όλων των άλλων εμπορικών φορτίων», θα επηρεαστούν.
Ο ίδιος χαρακτήρισε την κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα την «πιο επικίνδυνη κλιμάκωση» στην περιοχή λόγω των επιπτώσεων που έχει στο παγκόσμιο εμπόριο.
Το Bloomberg είχε μεταδώσει ότι τουλάχιστον πέντε πλοία που μετέφεραν LNG, πλοία που διαχειρίζεται το Κατάρ, και τα οποία κατευθύνονταν προς το στενό Μπαμπ αλ-Μαντέμπ αναγκάστηκαν να σταματήσουν στα ανοιχτά του Ομάν.
Το πλούσιο εμιράτο του Κόλπου είναι ένας από τους κύριους παραγωγούς LNG στον κόσμο μαζί με τις ΗΠΑ και την Αυστραλία.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος