Κατάρ: Ο πρώην πρωθυπουργός προειδοποιεί για πιθανή στρατιωτική ενέργεια που θα «ταρακουνήσει» την περιοχή του Κόλπου

Array

Ο πρώην πρωθυπουργός του Κατάρ, σεΐχης Χαμάντ μπιν Τζασίμ, προειδοποίησε για μια πιθανή «στρατιωτική ενέργεια» που θα μπορούσε να ταρακουνήσει την περιοχή του Κόλπου, με «ογκώδεις οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές συνέπειες».

Ο Σεΐχης Χαμάντ μπιν Τζασίμ  σε μια σειρά από tweets πριν από λίγες ημέρες έγραψε ότι,

“Η κατάσταση στην περιοχή του Κόλπου μας είναι γεμάτη κινδύνους και απαιτεί από όλους να δίνουν συνεχή προσοχή εν αναμονή τυχόν πιθανοτήτων. Η Δύση, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν έχει καταλήξει ακόμη σε συμφωνία που θα αποκαταστήσει τη συμφωνία για τα πυρηνικά με το Ιράν».

Ο Σεΐχης Χαμάντ μπιν Τζασίμ ανέφερε ότι το Ισραήλ μπορεί να ξεκινήσει «στρατιωτική δράση που μπορεί να κλονίσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας και θα έχει τρομερές οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές συνέπειες», σε περίπτωση που «τα μέρη δεν καταλήξουν σε νέα πυρηνική συμφωνία με το Ιράν και οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέχουν στο Ισραήλ τα όπλα που χρειάζεται “.

Κάλεσε τα κράτη του Κόλπου, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δύση, να προειδοποιήσουν για «τον κίνδυνο οποιασδήποτε στρατιωτικής κλιμάκωσης και την ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα υπάρχοντα προβλήματα ειρηνικά, γιατί θα είμαστε οι πρώτοι που θα χάσουμε».

Ο Σεΐχης Χαμάντ μπιν Τζασίμ δήλωσε: «Ήμουν πολύ αισιόδοξος για τις πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας μεταξύ της Δύσης και του Ιράν, αλλά τώρα είμαι λιγότερο αισιόδοξος, αλλά δεν εκπλήσσομαι και δεν αποκλείω έναν θετικό μετασχηματισμό που αναζωογονεί την πυρηνική συμφωνία και μας γλιτώνει από τους κινδύνους της αποτυχίας».

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ιράν και Δύσης σχετικά με την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας (το Συνολικό Σχέδιο Δράσης) έχουν φτάσει σε «αδιέξοδο», σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Ραφαέλ Γκρόσι, όταν συναντήθηκε με τον Πάπα το Βατικανό, την Παρασκευή.

Μετάφραση: Ουαλίντ Ελίας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος