Καταδίκη για τον Οσμάν Καβάλα – Αντιδράσεις από τη Διεθνή Αμνηστία

ανταπόκριση από την Τουρκία: Αριάνα Φερεντίνου

Παρά τις ελπίδες ότι η τουρκική δικαιοσύνη θα κατέληγε σε αθωωτική απόφαση για τον ακτιβιστή Οσμάν Καβάλα, η απόφαση ήταν καταδικαστική.

Σε ισόβια κάθειρξη, χωρίς τη δυνατότητα αποφυλάκισης υπό όρους, καταδικάστηκε ο Τούρκος φιλάνθρωπος Οσμάν Καβάλα, με την κατηγορία ότι επιχείρησε να ανατρέψει την κυβέρνηση.

Οι δικαστές ανακοίνωσαν την απόφαση, που έγινε δεκτή με αποδοκιμασίες στην αίθουσα του δικαστηρίου, αφού συνεδρίασαν για λιγότερο από μία ώρα.

Επτά συγκατηγορούμενοί του καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 18 ετών, με την κατηγορία ότι του παρείχαν υποστήριξη. Και ζητήθηκε η άμεση φυλάκισή τους.Ο Οσμάν Καβάλα καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη χωρίς τη δυνατότητα αποφυλάκισης υπό όρους.
Η επιτροπή τριών δικαστών έκρινε επίσης ότι δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία για να καταδικαστεί ο Καβάλα για κατασκοπεία. Η υπεράσπιση του Καβάλα αναμένεται να ασκήσει έφεση. Ένας από τους δικηγόρους του Καβάλα, φώναξε «θα αντισταθούμε στην απόφαση».

Aντιδρώντας στην καταδίκη σε ισόβια κάθειρξη του Οσμάν Καβάλα για «απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης» και σε 18 χρόνια κάθειρξη σε άλλους επτά συγκατηγορούμενους που , ο Nils Muižnieks, Διευθυντής Ευρώπης της Διεθνούς Αμνηστίας, είπε:«Σήμερα, γίναμε μάρτυρες μιας παρωδίας της δικαιοσύνης θεαματικών διαστάσεων. Αυτή η ετυμηγορία καταφέρει ένα καταστροφικό πλήγμα όχι μόνο στον Osman Kavala, τους συγκατηγορούμενους του και τις οικογένειές τους, αλλά και σε όλους όσους πιστεύουν στη δικαιοσύνη και τον ακτιβισμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία και πέρα από αυτήν.«Η απόφαση του δικαστηρίου αψηφά κάθε λογική. Οι διωκτικές αρχές απέτυχαν επανειλημμένα να προσκομίσουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν τις αβάσιμες κατηγορίες για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης. Αυτή η άδικη ετυμηγορία δείχνει ότι η δίκη του Γκεζί ήταν απλώς μια προσπάθεια φίμωσης ανεξάρτητων φωνών.«Αυτή η παρωδία με πολιτικά κίνητρα έχει ήδη δει τον Οσμάν Καβάλα να φυλακίζεται αυθαίρετα για περισσότερα από τεσσεράμισι χρόνια λόγω του ακτιβισμού του στην κοινωνία των πολιτών. Συνεχίζουμε να ζητάμε την άμεση απελευθέρωση του Οσμάν Καβάλα και των συγκατηγορουμένων του καθώς θα ασκήσουν έφεση για αυτές τις δρακόντειες ετυμηγορίες».ΙστορικόΤο 13ο Κακουργιοδικείο της Κωνσταντινούπολης καταδίκασε τον Οσμάν Καβάλα σε ισόβια κάθειρξη χωρίς αναστολή. Αν τα εφετεία δεν ακυρώσουν την ετυμηγορία, ο Οσμάν Καβάλα θα περάσει το υπόλοιπο της ζωής του στη φυλακή.Οι επτά συγκατηγορούμενοι προφυλακίστηκαν. Πρόκειται για τους Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman και Yiğit Ali Ekmekçi.Τον Φεβρουάριο, η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία παρακολουθεί την εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, παρέπεμψε την Τουρκία στο Δικαστήριο για την άρνηση της κυβέρνησης να απελευθερώσει τον Οσμάν Καβάλα σε συμμόρφωση με την εμφατική απόφαση του ΕΔΔΑ να αφεθεί αμέσως ελεύθερος . Η Τουρκία είναι μόνο η δεύτερη χώρα που αντιμετωπίζει τέτοιες διαδικασίες επί παραβάσει λόγω μη εφαρμογής μιας δεσμευτικής απόφασης του ΕΔΔΑ.

Αντίδραση του ΛΡΚ της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο επί κεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΛΡΚ Οζγκούρ Οζέλ έκανε την ακόλουθη δήλωση
«Για την δικαστική υπόθεση που ολοκληρώθηκε σήμερα δεν τηρήθηκε ο νόμος και δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη. Ικανοποιήθηκε μόνο η επιθυμνια εκείνου που κυβερνά τη χώρα. Αυτά τα δικαστήρια αντλούν την εξουσία τους πρώτα από το νόμο και μετά από τ σύνταγμα.
Το πρόσωπο που καταπατά τη διάκριση των εξουσιών καταργεί τη δική του νομιμοποίηση.
Η υπόθεση θα πάει τώρα στο εφετείο και μπορεί να συνεχιστεί στο Ανώτατο Δικαστήριο.
Τζελάλ Ουλγκέν δικηγόρος του Καβάλα, η υπόθεση θα περάσει στη νομική ιστορία της Τουρκίας ως μια μαύρη κηλίδα..

Αυτή είναι μια απόφαση που θα προκαλέσει τους πάντες. Την περιμέναμε. Δεν ήταν δυνατόν να περιμένουν μια αθωωτική απόφαση από ένα δικαστικό σύστημα που έχει γίνει το ραβδί τιμωρίας της πολιτικής, Θέλω να πω κάτι σημαντικό. Αυτή είναι μια απόφαση-πρόκληση που προκαλεί νέους ανθρώπους που αντιστάθηκαν στο παρκο Γκεζί, . Περιμένουν ( η κυβέρνηση) να βγει ο κόσμος στους δρόμους μετά από αυτή την απόφαση-πρόκληση. Αναζητούν τρόπους για να αποφύγουν τις εκλογές δημιουργώντας χάος, Αυτό θα συνεχιστεί και όχι μόνο με αυτή τη δικαστική απόφαση. Θα χρησιμοποιήσουν άλλους τρόπους σύντομα δημιουργώντας επεισόδια προκειμένου να προκαλέσουν χάος για να αποφύγουν την εκλογές. Αυτή η απόφαση είναι δείγμα ότι είναι έτοιμοι να καταρρεύσουν.

Σχετική είδηση: Ε.Ε.: Η απόφαση τουρκικού δικαστηρίου για τον Οσμάν Καβάλα επιβεβαιώνει τον αυταρχικό χαρακτήρα του συστήματος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος