Κανονιοβολισμοί από το Λονδίνο έως το Γιβραλτάρ για τον θάνατο του πρίγκηπα Φίλιππου (video)

Ανταπόκριση – Λονδίνο: Νατάσα Κατζάβελου

Χαιρετισμοί όπλων σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο σηματοδότησαν τον θάνατο του πρίγκιπα Φίλιππου ένα έθιμο που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα. Τα όπλα ήχησαν σήμερα το μεσημέρι, ένας πυροβολισμός ανά λεπτό, στο Λονδίνο, στο Εδιμβούργο, στο Κάρντιφ και στο Μπέλφαστ, στο Γιβραλτάρ και από τα πλοία του Βασιλικού Ναυτικού, δήλωσε το Υπουργείο Άμυνας, «μια  στιγμή για να τιμήσουμε  τη στρατιωτική του θητεία, την ενεργό θητεία του στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τιμητικές στιγμές  που ακολούθησαν πολλές δεκαετίες μετά».

Αργότερα σήμερα, το Παλάτι αναμένεται να ανακοινώσει λεπτομέρειες σχετικά με τις επόμενες ημέρες και την κηδεία του Δούκα του  Εδιμβούργου.

Η βασιλική εταιρεία College of Arms έκανε γνωστό πως δεν θα τελεστεί κρατική κηδεία  ούτε θα οργανωθεί λαϊκό προσκύνημα, λόγω των περιορισμών κατά του κορονοϊού

«Η σορός του θα μεταφερθεί στο Κάστρο του Ουίνδσορ στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου ενώ η ταφή αναμένεται να γίνει στους Κήπους του Frogmore όπου είναι επίσης θαμμένοι η βασίλισσα Βικτωρία και ο σύζυγός της πρίγκιπας Αλβέρτος.

Κανονιοβολισμοί από το Λονδίνο έως το Γιβραλτάρ για τον θάνατο του πρίγκηπα Φίλιππου (video)
AP

Αν και το Παλάτι έχει ζητήσει από τους πολίτες να αποφύγουν τις συγκεντρώσεις, καθώς διατίθεται στον ιστότοπο της βασιλικής οικογένειας εικονικό βιβλίο συλλυπητηρίων, χιλιάδες μπουκέτα με λουλούδια έχουν ήδη γεμίσει το κάστρο του Ουίνσδορ και το Παλάτι του Μπάκινγχαμ  καθώς οι Βρετανοί θέλουν να δείξουν το πένθος τους και τη συμπαράσταση τους στη Βασίλισσα που έχασε «το πιο λαμπρό διαμάντι του στέμματός της».

Κανονιοβολισμοί από το Λονδίνο έως το Γιβραλτάρ για τον θάνατο του πρίγκηπα Φίλιππου (video)
AP

Χθες το βράδυ στο BBC πρόβαλε ένα αφιέρωμα όπου τα παιδιά του πρίγκιπα Φίλιππου μοιράστηκαν τις σκέψεις τους για τη ζωή του πατέρα τους, με τον Πρίγκιπα της Ουαλίας να αποκαλεί την κληρονομιά του “εκπληκτικό επίτευγμα”.

Ο πρίγκιπας Κάρολος είπε: “Η ενέργειά του ήταν εκπληκτική στη στήριξη της μαμάς μου (της Βασίλισσας) και το έκανε για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, και, με έναν  εξαιρετικό τρόπο για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η πριγκίπισσα Άννα είπε ότι ο Δούκας  αντιμετώπιζε όλους ξεχωριστά και τους έδειχνε το σεβασμό του».

Είναι κατανοητό ότι ο Πρίγκιπας Κάρολος μετέβη στο Κάστρο του Ουίνσδορ για να επισκεφτεί τη μητέρα του την Παρασκευή το απόγευμα.

Επίσης οι πολιτικοί σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο απέδωσαν  φόρο τιμής στον δούκα ενώ τα κόμματα ανέστειλαν την εκστρατεία τους για τις δημοτικές εκλογές στις 6 Μαΐου.

Το Κοινοβούλιο θα τιμήσει τον δούκα τη Δευτέρα, με τη Βουλή των Κοινοτήτων να συνεδριάζει στις 14:30 ώρα Αγγλίας με αφιερώματα μετά το θάνατό του.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος