Κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές για τους αμάχους Παλαιστινίους – Η πιθανή επίθεση στη Ράφα, θα «ανατινάξει» τις συνομιλίες ανταλλαγής ομήρων

Στη Μέση Ανατολή, κάθε ώρα που περνά φέρνει πιο κοντά την Ισραηλινή χερσαία επιχείρηση στην Ράφα. Ενάμισι εκατομμύριο άμαχοι παρακολουθούν τα γεγονότα ανήμποροι να αντιδράσουν, με τη Χαμάς να προειδοποιεί ότι εισβολή των Ισραηλινών θα τινάξει στον αέρα τις συνομιλίες για ανταλλαγή ομήρων. Νέο τούνελ, αυτή τη φορά κάτω από την έδρα της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στη Γάζα ανακάλυψε ο Ισραηλινός στρατός. 

Πιο αναλυτικά, με βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα, ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι ανακάλυψε νέο τούνελ της Χαμάς, το οποίο περνά κάτω από την έδρα της υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στην πόλη της Γάζας, ενισχύοντας και του ισχυρισμούς του Ισραήλ για εμπλοκή μελών της στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Η ηλεκτρική υποδομή της σήραγγας ήταν συνδεδεμένη με τα γραφεία της Υπηρεσίας, με την είσοδό της να βρίσκεται κοντά σε σχολείο.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Νιν Ντινάρ δήλωσε: «Είναι κάτω από σχολείο! Ο στόχος είναι να προστατεύονται οι επικεφαλής της Χαμάς κάτω από το σχολείο χρησιμοποιώντας τους μαθητές ως ανθρώπινες ασπίδες».

Η Υπηρεσία Αρωγής για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες ζητά ανεξάρτητη έρευνα και τονίζει ότι εγκατέλειψε τα γραφεία πέντε ημέρες μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός της Φιλίπ Λαζαρινί: «Έχουμε απολύσει το προσωπικό πριν ξεκινήσει η έρευνα. Εμείς, ως οργανισμός, το κάναμε πολύ γρήγορα και γρήγορα».

Κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές για τους αμάχους Παλαιστινίους –  Η πιθανή επίθεση στη Ράφα, θα «ανατινάξει» τις συνομιλίες ανταλλαγής ομήρων
(AP Photo/Ariel Schalit)

Εν τω μεταξύ, εντείνεται η ανησυχία για την προαναγγελθείσα χερσαία επιχείρηση στη Ράφα στο νότο, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, την οποία για την ώρα το Ισραήλ πλήττει με αεροπορικές επιδρομές. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δηλώνει ότι καταρτίζει λεπτομερές σχέδιο για την επιχείρηση και για την ασφαλή έξοδο του 1,5 εκατομμυρίου εκτοπισμένων Παλαιστινίων που βρίσκονται στην περιοχή: «Θα το κάνουμε! Θα πιάσουμε τα εναπομείναντα τάγματα τρομοκρατών της Χαμάς στη Ράφα, που είναι το τελευταίο προπύργιο. Θα τα καταφέρουμε παρέχοντας παράλληλα ένα ασφαλές πέρασμα για τον άμαχο πληθυσμό, για να μπορέσει να φύγει.

Οι Παλαιστίνιοι εκτοπισμένοι βρίσκονται σε απόγνωση με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να προειδοποιούν για άλλη μια φορά ότι μια πιθανή ισραηλινή χερσαία επιχείρηση στη Ράφα θα οδηγήσει σε ανείπωτη ανθρωπιστική καταστροφή.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε: «Επαναλαμβάνω την προειδοποίηση πολλών κρατών μελών της Ε.Ε. ότι ισραηλινή επίθεση στη Ράφα θα οδηγούσε σε ανείπωτη ανθρωπιστική καταστροφή και σε σοβαρή ένταση με την Αίγυπτο».

Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες αναφέρουν: «Είπαν ότι η Ράφα θα είναι ασφαλές μέρος. Πόσες φορές μάς είπες ψέματα; Ότι αυτό το μέρος θα είναι ασφαλές και μετά να το παίρνεις πίσω και να μας βομβαρδίζεις; Η Ράφα είναι δύο δρόμοι. Αν βομβαρδίσουν τον ένα από αυτούς, χιλιάδες άνθρωποι θα πεθάνουν και μπορεί να είμαστε ανάμεσά του».

Οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Ράφα, στα σύνορα με τη Γάζα, θα «τινάξει στον αέρα» τις διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή ομήρων, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο της Χαμάς Aqsa TV επικαλούμενο τις δηλώσεις ενός ανώτερου ηγέτη της Χαμάς σήμερα.

Κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές για τους αμάχους Παλαιστινίους –  Η πιθανή επίθεση στη Ράφα, θα «ανατινάξει» τις συνομιλίες ανταλλαγής ομήρων
(AP Photo/Hatem Ali)

Βορειότερα, στη γειτονική Χαν Γιούνις, το Ισραήλ, που συνεχίζει με αμείωτη ένταση το σφυροκόπημα από ξηρά και αέρα, ισχυρίζεται ότι έχει εξολοθρεύσει 2,500 μαχητές της Χαμάς και ο αρχηγός του Ισραηλινού Επιτελείου στρατού, Χέρτζι Χαλεβί δηλώνει πως: «Δεν έχουμε τελειώσει ακόμα με τις μάχες στη Χαν Γιούνις. Απέχουμε πολύ από την ολοκλήρωση (της επιχείρησης) και για μας αποτελεί έως τώρα μια μεγάλη επιτυχία.

Κι ενώ συνεχίζονται τα στοχευμένα Ισραηλινά χτυπήματα εναντίον θέσεων της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, ο Ιρανός υπουργός εξωτερικών κατά την επίσκεψή του στη Βηρυτό προειδοποίησε πως μια μεγάλης κλίμακας ισραηλινή επίθεση εναντίον του Λιβάνου, θα σημάνει το τέλος του Νετανιάχου. Συγκεκριμένα ο Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, δήλωσε πως: «Οποιαδήποτε κίνηση του σιωνιστικού καθεστώτος για επίθεση μεγάλης κλίμακας στον Λίβανο θα σημάνει το τέλος του του Νετανιάχου και το τέλος της τρέχουσας κατάστασης στην περιοχή».

Νετανιάχου: «Αρκετοί» εναπομείναντες Ισραηλινοί όμηροι είναι ζωντανοί ώστε να δικαιολογηθεί ο πόλεμος στη Γάζα

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης που μεταδόθηκε σήμερα (11/2) ότι «αρκετοί» από τους 132 εναπομείναντες ομήρους που κρατούνται στη Γάζα είναι ζωντανοί ώστε να δικαιολογηθεί ο συνεχιζόμενος πόλεμος του Ισραήλ στην περιοχή.

Ερωτηθείς πόσοι από τους ομήρους είναι ζωντανοί, ο Νετανιάχου είπε: «αρκετοί για να δικαιολογήσουν το είδος των προσπαθειών που καταβάλλουμε».

«Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο για να επιστρέψουν όλοι όσοι είναι ζωντανοί και, ειλικρινά, οι σοροί, επίσης, όσων έχουν πεθάνει», ανέφερε σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή “This Week” του ABC.

Ο Νετανιάχου είπε επιπλέον πως ένας Παλαιστίνιος άμαχος έχει σκοτωθεί για κάθε μαχητή της Χαμάς που σκοτώθηκε στη Γάζα.

Οι υγειονομικές αρχές στη Γάζα υπολογίζουν πως πάνω από 28.000 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν σκοτωθεί στην περιοχή από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος τον Οκτώβριο.

Οι παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές λένε πως περίπου το 70% όσων έχουν σκοτωθεί είναι γυναίκες και παιδιά κάτω των 18 ετών. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει περιγράψει το σύστημα του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας για την καταγραφή των θυμάτων ως «πολύ καλό» και οι υπηρεσίες του ΟΗΕ συχνά επικαλούνται τους απολογισμούς του για τους νεκρούς.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος