Καναδάς: Πέθανε λίγο μετά τη σύλληψή του ο δεύτερος ύποπτος για τις πολύνεκρες επιθέσεις

Array

Ο δεύτερος ύποπτος για τις πολύνεκρες επιθέσεις την Κυριακή στον Καναδά, ο 32χρονος Μάιλς Σάντερσον πέθανε λίγο μετά τη σύλληψή του, όπως μετέδωσαν το βράδυ της Τετάρτης (7/9) καναδικά μέσα ενημέρωσης, αναφέροντας πως υπέκυψε σε τραύματα που προκάλεσε ο ίδιος στον εαυτό του. Αρκετά τηλεοπτικά δίκτυα ανέφεραν πως ο Μάιλς Σάντερσον είναι νεκρός.

Η αστυνομία είχε εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του που κράτησε τρεις ημέρες.

Την Τετάρτη (7/9) η αστυνομία της επαρχίας Σασκάτσουαν στον Καναδά σήμανε συναγερμό για έναν άνδρα οπλισμένο με μαχαίρι που εθεάθη να επιβαίνει σε κλεμμένο αυτοκίνητο και ζήτησαν από τους κατοίκους της κοινότητας Γουάκου να αποφύγουν τις μετακινήσεις και να μην πλησιάζουν ανθρώπους που έχουν ύποπτη συμπεριφορά, έως ότου ολοκληρωθεί η αστυνομική επιχείρηση για τον εντοπισμό του ενόπλου.

Αργότερα, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο ύποπτος συνελήφθη.

«Ο Μάιλς Σάντερσον εντοπίστηκε και τέθηκε υπό κράτηση κοντά στο Ρόστερν, στη Σασκάτσουαν, περί τις 15:30» (τοπική ώρα· 00:30 ώρα Ελλάδας), ανέφερε η αστυνομία της επαρχίας μέσω Facebook.

«Δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια» στο πλαίσιο της υπόθεσης αυτής, πρόσθεσε και ευχαρίστησε τους κατοίκους που της έδωσαν πληροφορίες χάρη στις οποίες μπόρεσε να συλληφθεί ο ύποπτος.

Οι καναδικές αρχές αναμένεται να παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου για τα γεγονότα μετά τις επιθέσεις στον κεντρικό Καναδά που είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δέκα άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 18, οι τρεις εκ των οποίων νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Οι αστυνομικές αρχές αναζητούσαν από την Κυριακή στο κεντροδυτικό τμήμα της χώρας τον Μάιλς Σάντερσον, 32 ετών, τον οποίο βαραίνουν υποψίες πως διέπραξε, μαζί με τον αδελφό του Ντέιμιεν, μια από τις πιο πολύνεκρες επιθέσεις των τελευταίων ετών στη χώρα.

Γνωστός στην αστυνομία και στη δικαιοσύνη για την εμπλοκή του σε βία επεισόδια και κλοπές, ο Μάιλς Σάντερσον καταζητείτο ήδη από τον Μάιο, διότι δεν είχε τηρήσει τους όρους της απελευθέρωσής του από τη δικαιοσύνη.

Τη Δευτέρα βρέθηκε το πτώμα του αδελφού του Ντέιμιεν Σάντερσον, που φέρεται να ήταν συνεργός του. Έφερε πολλαπλά τραύματα από μαχαίρι και εντοπίστηκε κοντά στον τόπο των εγκλημάτων. Οι συνθήκες υπό τις οποίες βρήκε τον θάνατο μένουν να εξιχνιαστούν, όμως ενδέχεται να δολοφονήθηκε από τον αδελφό του, σύμφωνα με την αστυνομία.

«Καθώς δεν γνωρίζουμε πού βρίσκεται, ζητάμε από τον πληθυσμό να λαμβάνει τις αναγκαίες προφυλάξεις», επαναλάμβανε ακατάπαυστα η αστυνομία, η οποία είχε επεκτείνει την έρευνα σε ολόκληρη την επαρχία Σασκάτσουαν, αχανή αγροτική περιοχή.

Καναδάς: Πέθανε λίγο μετά τη σύλληψή του ο δεύτερος ύποπτος για τις πολύνεκρες επιθέσεις
Mark Arcand, right, whose half sister Bonnie Burns was killed in a series of stabbings speaks at a news conference with family in Saskatoon, Saskatchewan on Wednesday, Sept. 7, 2022. (AP Photo/Robert Bumsted)

Εν τω μεταξύ, οι αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα τα ονόματα όλων των θυμάτων. Εννέα στα δέκα ήταν από την κοινότητα Τζέιμς Σμιθ Κρι Νέισον, το δέκατο από το γειτονικό χωριό Γουέλντον.

Πρόκειται για άνδρες και γυναίκες από 23 ως 78 ετών. Οι τραυματίες είναι ένας «έφηβος» και δεκαεπτά ενήλικοι, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή αστυνομία.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ορισμένα από τα θύματα ήταν στόχοι των δύο αδελφών, άλλα όμως υπέστησαν επιθέσεις στην τύχη.

Καναδάς: Πέθανε λίγο μετά τη σύλληψή του ο δεύτερος ύποπτος για τις πολύνεκρες επιθέσεις
Family of the victims of a series of stabbings on the James Smith Cree Nation reserve in the Canadian province of Saskatchewan hug following a news conference in Saskatoon, Saskatchewan on Wednesday, Sept. 7, 2022. (AP Photo/Robert Bumsted)

Στον Καναδά, οι αυτόχθονες αποτελούν περίπου το 5% των 38 εκατομμυρίων κατοίκων. Ζουν συχνά σε κοινότητες μαστιζόμενες από την ανεργία και τη φτώχεια. Μετατρέπονται πιο συχνά σε θύματα ανθρωποκτονιών.

Δέκα ασθενείς συνεχίζουν να νοσηλεύονται και τρεις βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές.

Τα τελευταία χρόνια, ο Καναδάς βίωσε αλληλουχία επιθέσεων σπάνιας βιαιότητας για τη χώρα αυτή.

Τον Απρίλιο του 2020, ένοπλος μεταμφιεσμένος σε αστυνομικό δολοφόνησε 22 ανθρώπους στη Νέα Σκοτία. Τον Ιανουάριο του 2017, έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν σε επιθέσεις κοντά σε τέμενος του Κεμπέκ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος