Καναδάς: Παρέδωσε τεθωρακισμένα οχήματα στην αστυνομία της Αϊτής για την αντιμετώπιση συμμοριών κακοποιών

Ο καναδικός στρατός παρέδωσε τεθωρακισμένα οχήματα στην αστυνομία της Αϊτής χθες Τετάρτη, για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει συμμορίες κακοποιών που λυμαίνονται τη χώρα, επιτείνοντας την ανθρωπιστική κρίση, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Καναδά.

Καναδικά στρατιωτικά αεροσκάφη έκαναν την παράδοση στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς, διευκρίνισε.

Ο Καναδάς και οι ΗΠΑ ήδη έστειλαν τον Οκτώβριο οχήματα, συμπεριλαμβανομένων τεθωρακισμένων, καθώς και άλλο υλικό στις αϊτινές αρχές, ενώ η αϊτινή κυβέρνηση είχε καλέσει τη διεθνή κοινότητα να αναπτύξει στο κράτος της Καραϊβικής «ειδική ένοπλη δύναμη», για να αντιμετωπιστούν οι συμμορίες.

Η Οτάβα εξάλλου επέβαλε κυρώσεις σε πρώην πρόεδρο, δυο πρώην πρωθυπουργούς, κοινοβουλευτικούς κι επιχειρηματίες στην Αϊτή που κατηγορεί για δεσμούς με το οργανωμένο έγκλημα.

Ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό είπε χθες Τετάρτη σε δημοσιογράφους πως οι κυρώσεις και η βοήθεια της χώρας του και συμμάχων της κάνουν «τη διαφορά».

Μολαταύτα, «έχουμε όλοι επίγνωση πως τα πράγματα μπορεί να χειροτερέψουν στην Αϊτή, και γι’ αυτό ο Καναδάς και οι εταίροι του, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, προετοιμάζονται για διάφορα σενάρια», για την περίπτωση που η κατάσταση επιδεινωθεί περαιτέρω, πρόσθεσε.

Ακόμη, επανέλαβε —όπως και προχθές Τρίτη— πως ο Καναδάς και οι εταίροι του θα συνεχίσουν να παρέχουν βοήθεια μεν, αλλά η κρίση πρέπει να επιλυθεί «από τον ίδιο τον αϊτινό λαό».

Πάνοπλες συμμορίες επεκτείνουν συνεχώς τα εδάφη που ελέγχουν στην Αϊτή, ειδικά μετά τη δολοφονία το 2021 του αϊτινού προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ από ομάδα μισθοφόρων. Μεγάλο μέρος της χώρας έχει τεθεί εκτός του ελέγχου του κράτους και είναι σχεδόν καθημερινές οι οδομαχίες ανάμεσα σε κακοποιούς και την αστυνομία ή ανάμεσα σε συμμορίες.

Τον Σεπτέμβριο, οι συμμορίες επέτειναν την κρίση, επιβάλλοντας αποκλεισμό σε τερματικό σταθμό καυσίμων για σχεδόν έξι εβδομάδες, παραλύοντας το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας εν μέσω νέας επιδημίας χολέρας.

Ο ΟΗΕ είχε εισηγηθεί τον Οκτώβριο να σταλεί «δύναμη ταχείας αντίδρασης» για να βοηθήσει την αϊτινή αστυνομία, αποφεύγοντας να κάνει λόγο περί ανάπτυξης κυανόκρανων.

Μέχρι σήμερα, ουδεμία χώρα έχει προσφερθεί να αναλάβει πρωτοβουλία για να αναπτυχθεί τέτοια δύναμη, εγχείρημα που θα ήταν ιδιαίτερα περίπλοκο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος