Καναδάς: Η βόλτα στα πάρκα συνταγογραφείται πλέον από γιατρούς!

Μια απλή βόλτα στο πάρκο αποδεδειγμένα ωφελεί σωματικά και πνευματικά. Ωστόσο πολλοί άνθρωποι βρίσκουν πάντα δικαιολογία για να την αποφύγουν για να περάσουν τον ελεύθερο χρόνο παίζοντας με το κινητό στην καφετέρια ή σερφάροντας στο διαδίκτυο από τον καναπέ του σπιτιού τους. Τι θα σκεφτούν όμως αν μάθουν ότι η βόλτα στα πάρκα συνταγογραφείται πλέον από τους γιατρούς;

Προς το παρόν τουλάχιστον μόνο στον Καναδά. Πρόκειται για ένα νέο πρόγραμμα που ξεκίνησε τον περασμένο μήνα στον Καναδά το οποίο δίνει σε ορισμένους γιατρούς τη δυνατότητα να παρέχουν στους ασθενείς δωρεάν ετήσιο πάσο για τα εθνικά πάρκα της χώρας ως μέρος μιας προσπάθειας να αυξηθεί η πρόσβαση στη φύση και τα οφέλη για την υγεία.

Το PaRx, μια πρωτοβουλία για την υγεία που ξεκίνησε από το Ίδρυμα BC Parks το 2019, συνεργάστηκε με την Parks Canada για να παρέχει σε γιατρούς σε τέσσερις επαρχίες μια αρχική σειρά 100 δελτίων περιπάτων που μπορούν να συνταγογραφηθούν, έγραψε η Washington Post. Δυο ώρες την εβδομάδα, τουλάχιστον 20 λεπτά τη φορά, είναι αυτό που προτείνει η διευθύντρια του PaRx, Δρ Μελίσα Λεμ, σύμφωνα με την Post. Είναι η πρώτη φορά που διατίθενται δελτία εισόδου για εθνικά πάρκα διάρκειας ενός έτους στο πλαίσιο του προγράμματος.

«Δεδομένου του αυξανόμενου όγκου στοιχείων που δείχνουν ότι ο χρόνος στη φύση μπορεί να βελτιώσει όλα τα είδη των διαφορετικών συνθηκών σωματικής και ψυχικής υγείας, θεωρούμε ότι το πρόγραμμά μας PaRx όχι μόνο βελτιώνει την υγεία των ασθενών, αλλά μειώνει το κόστος για το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και βοηθά στην αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που είναι πιο αφοσιωμένοι υποστηρικτές του περιβάλλοντος», τονίζει η Prama Rahman, συντονίστρια του προγράμματος Healthy By Nature του Ιδρύματος BC Parks. Είναι μια μοναδική ιδέα που εξαπλώνεται τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Στις ΗΠΑ, μια ομάδα αποτελούμενη από επαγγελματίες ειδικούς στα πάρκα, παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και υπεύθυνους κοινωνικών προγραμμάτων συνεργάστηκαν για να σχηματίσουν την Πρωτοβουλία National ParkRx πριν από περίπου 10 χρόνια. Το κίνημα εξακολουθεί να υφίσταται και μέσω του ιστότοπου παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη συνταγογράφηση περιπάτων στα εθνικά πάρκα και τα οφέλη της φύσης για την υγεία.

Η έρευνα έχει επισημάνει εδώ και καιρό τα οφέλη για την ψυχική και σωματική υγεία από το να περνάς χρόνο σε εξωτερικούς χώρους. Μια μελέτη του 2019 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι περνούσαν μεταξύ 120 λεπτών ή περισσότερο έξω την εβδομάδα ανέφεραν θετικές επιπτώσεις στη γενική υγεία και ευεξία τους σε σύγκριση με εκείνους που δεν έβγαιναν καθόλου έξω.

Όλο και περισσότεροι γιατροί και πάροχοι υγείας δίνουν οδηγίες στους ασθενείς τους να στραφούν στη φύση για να βελτιώσουν την υγεία τους και γίνονται δημιουργικοί στον τρόπο με τον οποίο το κάνουν. Ο Δρ Robert Zarr, παιδίατρος με έδρα την Ουάσιγκτον, άρχισε να συνταγογραφεί προσβάσιμες υπαίθριες δραστηριότητες για τους μικρούς του ασθενείς και μάλιστα δημιούργησε μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων με δυνατότητα αναζήτησης τοπικών πάρκων.

Αλλά το να βγεις έξω δεν είναι πάντα τόσο εύκολο όσο μπορεί να ακούγεται. Το εισόδημα μπορεί να επηρεάσει την πρόσβαση κάποιου στη φύση, ένα ζήτημα που η PaRx προσπαθεί να αντιμετωπίσει στον Καναδά. Οι γιατροί που χρησιμοποιούν το νέο πρόγραμμα κάρτας εθνικών πάρκων καλούνται να δώσουν προτεραιότητα σε ασθενείς που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά αυτό το πάσο.

Ενώ μόνο 100 δελτία ενηλίκων, τα οποία δίνουν στους κατόχους πρόσβαση σε περισσότερα από 80 εθνικά πάρκα, ιστορικές τοποθεσίες και φυσικά καταφύγια, έχουν αρχικά διατεθεί, οι διοργανωτές σχεδιάζουν να επαναξιολογήσουν αυτόν τον αριθμό καθώς το πρόγραμμα παρουσιάζει αυξημένη ζήτηση.

Πηγή: Washington post / npr news
Απόδοση – επιμέλεια: Γρηγόρης Τάτσης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος