Καναδάς: Αποχώρηση από τη βρετανική μοναρχία ζήτησε το αυτονομιστικό κόμμα του Κεμπέκ

Array

Το καναδικό αυτονομιστικό κόμμα του Κεμπέκ κάλεσε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση την Τρίτη να διακόψει τους δεσμούς με τη βρετανική μοναρχία, λέγοντας ότι η πρόσφατη μεταφορά του στέμματος στον βασιλιά Κάρολο ήταν μια ευκαιρία να το πράξει.

Ο ηγέτης του μπλοκ του Κεμπουά, Ιβ-Φρανσουά Μπλάνσε, κατέθεσε μια κοινοβουλευτική πρόταση, που είναι απίθανο να περάσει, υποστηρίζοντας ότι η πίστη σε έναν ξένο κυρίαρχο δεν είναι μόνο ξεπερασμένη αλλά και δαπανηρή.

Η ψηφοφορία επί της πρότασης έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη.

«Η πρόσφατη αλλαγή της φρουράς στην Αγγλία είναι μια ευκαιρία για τους Κεμπέκους και τους Καναδούς να απελευθερωθούν από έναν μοναρχικό δεσμό που καταρρέει», είπε o Μπλάνσε .

Ο Κάρολος, 73 ετών, έγινε αυτόματα μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου και αρχηγός κράτους 14 άλλων βασιλείων, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά, όταν η μητέρα του, βασίλισσα Ελισάβετ, πέθανε στις 8 Σεπτεμβρίου σε ηλικία 96 ετών.

Η διακοπή των δεσμών με τη μοναρχία θα απαιτούσε την τροποποίηση του συντάγματος, η οποία θα απαιτούσε την υποστήριξη τουλάχιστον επτά επαρχιακών νομοθετικών συνελεύσεων που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 50% του πληθυσμού, εκτός από το κοινοβούλιο.

Ένας αυξανόμενος αριθμός Καναδών δεν θέλει να τους εκπροσωπεί ένας ξένος μονάρχης, παρά τους βαθείς ιστορικούς δεσμούς με τη Βρετανία και τη στοργή για τη βασίλισσα, αλλά υπάρχει μικρή πολιτική βούληση για συνταγματική μεταρρύθμιση.

Το Κεμπέκ δεν ενέκρινε ποτέ επίσημα σύνταγμα και οι κάτοικοί του αισθάνονται μικρό δέσιμο με το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποίκισε τον Καναδά στα τέλη του 16ου αιώνα και η χώρα παρέμεινε μέρος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας μέχρι το 1982. Τώρα είναι μέλος της Κοινοπολιτείας των χωρών της πρώην αυτοκρατορίας με αρχηγό κράτους τον Βρετανό μονάρχη.

Πηγή: Reuters

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος