Καμπότζη: Σε κλίμα έντασης για τη Μιανμάρ ξεκίνησε η σύνοδος των χωρών νοτιοανατολικής Ασίας – Δεκτό το Ανατολικό Τιμόρ

Array

Ξεκίνησε σήμερα στην Πνομ Πενχ η ετήσια σύνοδος της Ένωσης Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), με τον πρόεδρο των Φιλιππίνων Φερντινάντ Μάρκος Τζούνιορ και τον πρωθυπουργό της Καμπότζης Χουν Σεν να ζητούν “υπομονή” έναντι της Μιανμάρ. Tο Ανατολικό Τιμόρ έγινε δεκτό επί της αρχής στην πολιτική και οικονομική ένωση.

Οι ηγέτες των δέκα κρατών της ASEAN συναντήθηκαν σε ξενοδοχείο της πρωτεύουσας της Καμπότζης για την οικογενειακή φωτογραφία από την οποία έλειπε ο επικεφαλής της χούντας στη Μιανμάρ. Για δεύτερη συνεχή χρονιά ο Μιν Αούνγκ Χλάινγκ δεν είχε κληθεί να μετάσχει στη σύνοδο.

Η ASEAN κατηγορεί τη Ναϊπιντάου ότι δεν σέβεται τον οδικό χάρτη στον οποίο είχε συμφωνήσει πέρυσι προκειμένου η Μιανμάρ να βγει από το χάος στο οποίο έχει βυθιστεί μετά το πραξικόπημα του Φεβρουαρίου του 2021.

Ο πρόεδρος της Ινδονησίας Τζόκο Ουιντόντο και ο πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης Λι Χσιέν Λονγκ, κατά τη χθεσινή τους συνάντηση, εξέφρασαν “την απογοήτευσή τους για την απουσία δέσμευσης από τη χούντα”, δήλωσε η Ινδονήσια υπουργός Εξωτερικών Ρέτνο Μαρσούντι.

Μέσα στην ημέρα οι ηγέτες της ASEAN θα συναντηθούν με μερικούς από τους πιο σημαντικούς τους εταίρους, όπως η Κίνα, την οποία εκπροσωπεί ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ, και η Νότια Κορέα του προέδρου Γιουν Σουκ- γελ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται στη σύνοδο αύριο Σάββατο το πρωί.

Στο μεταξύ οι ηγέτες της ASEAN συμφώνησαν “επί της αρχής” να εντάξουν το Ανατολικό Τιμόρ στην οργάνωση, όπως ανέφεραν σήμερα σε κοινή τους ανακοίνωση.Η νεότερη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας ζήτησε να ενταχθεί στον οργανισμό το 2011.

Η προηγούμενη διεύρυνση της ASEAN χρονολογείται το 1999, με την ένταξη σε αυτή της Καμπότζης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος