Ο ΟΗΕ έστειλε στο Σουδάν τον κορυφαίο αξιωματικό του για ανθρωπιστική βοήθεια για να συντονίσει τις προσπάθειες παροχής βοήθειας.
Οι προσπάθειες για εκεχειρία στο Σουδάν δεν εμπόδισαν τους πυροβολισμούς να συνεχίσουν να αντηχούν σε όλη την πόλη. Οι μάχες φάνηκε να εντείνονται στην πρωτεύουσα τη Δευτέρα, αφήνοντας πυκνό μαύρο καπνό στον ουρανό.
Σε αυτό το πλαίσιο νέων συγκρούσεων στο Χαρτούμ, οι Σουδανοί στρατηγοί συμφώνησαν να στείλουν εκπροσώπους στις διαπραγματεύσεις , οι οποίες θα μπορούσαν να γίνουν στη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με απεσταλμένο του ΟΗΕ.
Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα άρει την προσωρινή αναστολή των δραστηριοτήτων του στο Σουδάν καθώς οι συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων στρατιωτικών ομάδων ωθούν εκατομμύρια ανθρώπους στην πείνα.
Η διανομή τροφίμων αναμένεται να ξεκινήσει ξανά, αλλά μόνο όπου είναι εγγυημένη η ανθρωπιστική πρόσβαση.
Δεδομένης της επιδείνωσης των ανθρωπιστικών αναγκών, ο ΟΗΕ έστειλε την ανώτατη αρχή του στον τομέα αυτό για να συντονίσει τις προσπάθειες βοήθειας. Το πρακτορείο προειδοποιεί για σοβαρή ανθρωπιστική κρίση, καθώς ο πληθυσμός της πρωτεύουσας, που έχει εγκλωβιστεί από τις μάχες, ξεμένει από φαγητό και πόσιμο νερό.
Ενώ χιλιάδες αλλοδαποί έχουν εκκενωθεί, δεκάδες χιλιάδες Σουδανοί εγκαταλείπουν τις μάχες πέρα από τα σύνορα που μπορούν να φτάσουν.
Μια μαζική έξοδος σε γειτονικές χώρες όπως η Αίγυπτος, το Τσαντ και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία βρίσκεται σε εξέλιξη, και ο ΟΗΕ δήλωσε ότι η υπηρεσία προσφύγων του προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο περισσότερων από 800.000 ανθρώπων να αναζητήσουν ασφάλεια.
Παράλληλα, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα της βοήθειας προς το Σουδάν δεν έχει χρηματοδοτηθεί φέτος παρά στο 14% και στους οργανισμούς αρωγής λείπει ποσόν 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων για να αντιμετωπίσουν την ανθρωπιστική κρίση στην χώρα που ήδη υπήρχε, αλλά επιδεινώθηκε εξαιτίας των συγκρούσεων.
Ρεπορτάζ: Αθανάσιος Ρούντος
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος