Καλιφόρνια – Υπερίων : Αυστηρά μέτρα για την προστασία του υψηλότερου εν ζωή δένδρου της Γης

Με ποινή φυλάκισης και πρόστιμα έρχονται αντιμέτωποι όσοι πλησιάσουν το Υπερίων, το οποίο καταγράφηκε ως το υψηλότερο δέντρο της Γης, στο βιβλίο ρεκόρ Γκίνες.

Το Εθνικό Πάρκο Redwood της Καλιφόρνια εξέδωσε, σύμφωνα με το CNN, μια ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα ότι όποιος πιαστεί κοντά στο δέντρο θα αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης έως και έξι μηνών και πρόστιμο 5.000 δολαρίων.

Το δέντρο, το οποίο είναι βαθιά μέσα στο πάρκο και δεν έχει κανένα σημάδι που να οδηγεί σε αυτό, έχει αντιμετωπίσει σοβαρή υποβάθμιση από τους επισκέπτες που αναζητούν σπάνια συγκινητική εμπειρία από την επαφή μαζί του ήδη από το 2006, όταν βρέθηκε από ένα ζευγάρι ερευνητών.

Το παράκτιο δέντρο σεκόγια (sequoia sempervirens) έχει ύψος 115,92 μέτρα και το όνομά του προέρχεται από την ελληνική μυθολογία – ο Υπερίων ήταν ένας από τους Τιτάνες και ο πατέρας του θεού Ήλιου Ήλιου και της θεάς της Σελήνης Σελήνη.

«Το Hyperion βρίσκεται εκτός διαδρομής μέσα από πυκνή βλάστηση και χρειάζεται εκτεταμένη κοπή θάμνων για να φτάσει κάποιος σε αυτό», αναφέρει μια δήλωση στον ιστότοπο του εθνικού πάρκου.

«Παρά το δύσκολο ταξίδι, η αυξημένη δημοτικότητα λόγω των ταξιδιωτικών bloggers και των ιστοσελίδων αυτού του ασυνήθιστου δέντρου έχει οδηγήσει στην καταστροφή του οικοτόπου γύρω από το Hyperion», ανέφερε η δήλωση. «Ως επισκέπτης, πρέπει να αποφασίσετε αν θα συμμετάσχετε στη διατήρηση αυτού του μοναδικού τοπίου – ή στην καταστροφή του;».

Επιπλέον, λόγω του κακού σήματος GPS και κινητού τηλεφώνου, υπάρχει κίνδυνος εάν ένας τουρίστας χαθεί ή τραυματιστεί στην περιοχή, δεν μπορεί να διασωθεί, είπε.

Εκτός από τη διάβρωση και τη ζημιά στη βάση του δέντρου, ο μεγάλος αριθμός επισκεπτών οδηγεί σε περιβαλλοντικά προβλήματα – “Οι άνθρωποι αφήνουν χρησιμοποιημένο χαρτί υγείας και απορρίμματα, δεν είναι καλό”, είπε ο Arguello, επικεφαλής φυσικών πόρων του πάρκου.

Η περιοχή απειλείται από πυρκαγιές, οι οποίες γίνονται όλο και πιο συχνές και διαδεδομένες στην Καλιφόρνια.

Μετάφραση: Μικαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος