«Κακό παράδειγμα» ο Τζόκοβιτς υποστηρίζει η Αυστραλία (video)

Αυστραλία / Ανταπόκριση: Αλέκος Μάρκελλος – Έμμα Παπαεμμανουήλ 

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς ζήτησε και έλαβε επείγουσα διαταγή, για να αποτρέψει την απέλασή του από την Αυστραλία, μετά την απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης Άλεξ Χοκ να ακυρώσει εκ νέου τη βίζα του, το απόγευμα της Παρασκευής.

Κατά τη διάρκεια μιας έκτακτης ακρόασης αργά το βράδυ στο Ομοσπονδιακό Περιφερειακό Δικαστήριο, ο δικαστής Άντονι Κέλι διέταξε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να μην λάβει κανένα μέτρο για να απομακρύνει τον Τζόκοβιτς από την Αυστραλία προτού εκδικαστεί η έφεση του αστέρα του τένις. Πρόκειται για τον ίδιο δικαστή που δικαίωσε τον Τζόκοβιτς, για διαδικαστικούς λόγους στην δίκη της Δευτέρας.

Η υπόθεση αναβλήθηκε για εκδίκαση στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Αυστραλίας, υπό τον δικαστή David O’Callaghan την Κυριακή στις 9.30 π.μ. Ώρα Ανατολικής Αυστραλίας. Λιγότερο  από 24 ώρες πριν από την έναρξη του Australian Open.

Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, ο υπουργός Μετανάστευσης Άλεξ Χοκ αποφάσισε να ακυρώσει τη βίζα του Νόβακ Τζόκοβιτς επειδή η παρουσία του αστέρα του τένις στην Αυστραλία αυξάνει το αίσθημα κατά των εμβολίων και την περιφρόνηση των κανόνων του Covid-19.

«Η παρουσία του κ. Τζόκοβιτς στην Αυστραλία μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία της αυστραλιανής κοινότητας, καθώς η παρουσία του στην Αυστραλία μπορεί να ενισχύσει το αντιεμβολιαστικό αίσθημα που οδηγεί σε άλλα μη εμβολιασμένα άτομα να αρνούνται να εμβολιαστούν», αναφέρει ο κ. Χοκ και επιμελείται παράλληλα την περιφρόνηση των κανόνων απομόνωσης από τον παίκτη.

«Υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι ο κ. Τζόκοβιτς έχει δείξει στο παρελθόν μια προφανή αδιαφορία για την ανάγκη απομόνωσης μετά τη λήψη θετικού αποτελέσματος τεστ Covid-19.

Δεδομένου του υψηλού προφίλ του κ. Τζόκοβιτς και της θέσης του ως πρότυπου στην αθλητική και ευρύτερη κοινότητα, η συνεχιζόμενη παρουσία του στην Αυστραλία μπορεί να ενθαρρύνει παρόμοια περιφρόνηση των προληπτικών απαιτήσεων μετά τη λήψη θετικού τεστ COVID-19 στην Αυστραλία.

Ειδικότερα, η συμπεριφορά του μπορεί να ενθαρρύνει ή να επηρεάσει άλλους να μιμηθούν την προηγούμενη συμπεριφορά του και να μην συμμορφωθούν με τα κατάλληλα μέτρα δημόσιας υγείας μετά από θετικό αποτέλεσμα του τεστ COVID-19, το οποίο από μόνο του θα μπορούσε να οδηγήσει στη μετάδοση της νόσου και σε σοβαρό κίνδυνο για την υγεία τους και των υπολοίπων».

Ο Τζόκοβιτς αυτή την εβδομάδα παραδέχτηκε δημόσια ότι είχε δώσει κατ’ ιδίαν συνέντευξη στη γαλλική L’ Equipe αφού βρέθηκε θετικός στον Covid στη Σερβία.

Δεν είναι ξεκάθαρο το εάν η υπόθεση θα εκδικαστεί από την ολομέλεια του δικαστηρίου ή μόνο τον δικαστή O’ Callaghan.  Η ομάδα του Τζόκοβιτς ήθελε έδρα τριών δικαστών, ενώ η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μόνο έναν.

Το επιχείρημα της κυβέρνησης ήταν ότι η διεξαγωγή της ακρόασης ενώπιον της ολομέλειας του δικαστηρίου θα απέκλειε κάθε μεταγενέστερη έφεση της απόφασης του δικαστηρίου.

Στο μεταξύ ο Τζόκοβιτς πέρασε την χθεσινή νύχτα στο κατάλυμα του πριν παρουσιαστεί το πρωί στην συνοριοφυλακή. Του δόθηκε μικρή προθεσμία να διαβουλευτεί με τους δικηγόρους του, ενώ αναμένεται να περάσει το αποψινό βράδυ στο γνώριμο του πλέον ξενοδοχείο κράτησης παράνομων μεταναστών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος