Kαι το FDP υπέρ της διαπραγμάτευσης για κυβέρνηση «σηματοδότη» — «Μήλον της έριδος» το υπουργείο Οικονομικών

Βερολίνο — Ανταπόκριση Γιώργος Παππάς

Το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών FDP έδωσε σήμερα το πράσινο φως για την έναρξη διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με το SPD και τους Πράσινους με καγκελάριο τον σοσιαλδημοκράτη, Όλαφ Σολτς. Το προεδρείο του FDP και η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος ενέκριναν ομόφωνα την πρόταση να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση μίας κυβερνητικής συμφωνίας με τα άλλα δύο κόμματα. Οι Σοσιαλδημοκράτες του υποψήφιου καγκελάριου Όλαφ Σολτς είχαν δώσει την έγκρισή τους την Παρασκευή, ενώ και οι Πράσινοι στο «μικρό συνέδριο» του κόμματος άνοιξαν χθες Κυριακή το δρόμο για έναν κοκκινο-κιτρινο-πράσινο κυβερνητικό συνασπισμό του λεγόμενου «σηματοδότη».

«Βλέπουμε τις ευκαιρίες, αλλά βλέπουμε και τις προκλήσεις» είπε ο πρόεδρος του FDP Κρίστιαν Λίντνερ, σημειώνοντας ότι υπάρχουν μεγάλες προγραμματικές διαφορές που πρέπει να ξεπεραστούν. Στις διερευνητικές διαβουλεύσεις που είχαν προηγηθεί, τα τρία κόμματα είχαν καταλήξει σε ένα γραπτό προσύμφωνο προκειμένου να ξεκινήσουν οι τριμερείς διαπραγματεύσεις εντός της τρέχουσας εβδομάδας. Αναμένεται ότι η διαπραγμάτευση της κυβερνητικής συμφωνίας θα διαρκέσει μέχρι τον Δεκέμβριο. Ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος καγκελάριος Όλαφ Σολτς αναμένει ότι θα ολοκληρωθούν μέχρι τα Χριστούγεννα.

Εκτός των προγραμματικών αποκλίσεων που πρέπει να γεφυρωθούν, κρίσιμη είναι και η κατανομή των υπουργείων. Μήλον της έριδος είναι το υπουργείο Οικονομικών, για το οποίο έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων, Κρίστιαν Λίντνερ, αλλά και ο πρόεδρος των Πρασίνων, Ρόμπερτ Χάμπεκ. Ο Λίντνερ και το FDP θέλουν πάσει θυσία να εμποδίσουν αυξήσεις φόρων, ο Χάμπεκ και οι Πράσινοι για να αυξήσουν τις επενδύσεις με στόχο την κλιματική ουδετερότητα.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, ως πρώτο κόμμα στις εκλογές, θα ορίσουν τον καγκελάριο, τον Όλαφ Σολτς. Το δεύτερο κόμμα, εν προκειμένω οι Πράσινοι, θα έχουν και τη δεύτερη κατά σειρά επιλογή, η οποία μέχρι πρότινος ήταν το υπουργείο Εξωτερικών. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο το ενδιαφέρον έχει μετατοπιστεί στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο θεσμικά έχει αυξημένο ειδικό βάρος, λόγω του βέτο που έχει στον προϋπολογισμό των υπόλοιπων υπουργείων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος