Κάγια Κάλλας: «Η απαγόρευση εμπορίου με παράνομους ισραηλινούς οικισμούς θα ήταν μια στάση αρχών»

Η κορυφαία διπλωμάτης της ΕΕ δήλωσε ότι η Ένωση θα πρέπει να κρατήσει την ίδια στάση που υιοθέτησε και για το ουκρανικό έδαφος που κατέχεται από τη Ρωσία.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Irish Times, η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Κάγια Κάλλας, συνέκρινε τους παράνομους οικισμούς στη Δυτική Όχθη με την κατοχή της Κριμαίας από τη Ρωσία

Η κορυφαία διπλωμάτης της ΕΕ δήλωσε ότι η Ένωση θα πρέπει να κρατήσει την ίδια στάση που υιοθέτησε και για το ουκρανικό έδαφος που κατέχεται από τη Ρωσία. «Μια απαγόρευση του εμπορίου με παράνομους ισραηλινούς οικισμούς σε ολόκληρη την ΕΕ θα ήταν μια στάση αρχών» είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι «όταν η Κριμαία κατελήφθη, τότε ήταν σαφές ότι ήταν παράνομο, δεν το αναγνωρίσαμε και σταματήσαμε το εμπόριο με οποιαδήποτε προϊόντα προέρχονται από την Κριμαία. Θα πρέπει να έχουμε την ίδια στάση αρχών και να σταματήσουμε το εμπόριο με τα Κατεχόμενα Εδάφη».

Κάγια Κάλλας: «Η απαγόρευση εμπορίου με παράνομους ισραηλινούς οικισμούς θα ήταν μια στάση αρχών»
Ισραηλινή σημαία που τοποθετήθηκε από εποίκους στο Μπεϊτ Σαχούρ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη (Photo by AHMAD GHARABLI / AFP)

Η αποστολή του Ισραήλ στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ χαρακτήρισε τα σχόλια ως «βαθιά ατυχή».

«Ειδικά σήμερα, την παραμονή της Εβραϊκής Πρωτοχρονιάς, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι η Κάλλας θα έκανε μια άμεση παραλληλία μεταξύ του Δυτικού Τείχους και της Εβραϊκής Συνοικίας στην Ιερουσαλήμ με την κατάσταση στην Κριμαία, ανεξάρτητα από την προσωπική της κοσμοθεωρία», ανέφερε η αποστολή.

Η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ υποστηρίζει εδώ και καιρό τις χώρες-μέλη που ζητούν να ασκηθεί πίεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να απαγορεύσει το εμπόριο με εδάφη που κατέχονται παράνομα από το Ισραήλ.

Το ζήτημα έχει διχάσει τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και έχει προκαλέσει ρωγμές στις σχέσεις της Κάλλας με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η υποστήριξη του Κάλλας δεν έχει μέχρι στιγμής καταφέρει να πιέσει την Επιτροπή. Τον Ιούλιο, μόνο μια μειοψηφία υπουργών Εξωτερικών κάλεσε την Επιτροπή να φέρει προς ψήφιση συγκεκριμένα μέτρα. Η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Σουηδία έχουν πιέσει για περιορισμούς σε ολόκληρη την ΕΕ, όμως άλλες χώρες, όπως η Τσεχία, έχουν ανακοινώσει να θα αντιταχθούν σε οποιεσδήποτε νέες κυρώσεις, μη επιτρέποντας την απαιτούμενη ομοφωνία για τέτοιου είδους αποφάσεις.

Εντούτοις, η συζήτηση αναζωπυρώθηκε αυτήν την εβδομάδα, όταν οκτώ χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιρλανδίας, συμφώνησαν με το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά να προχωρήσουν σε εμπορικές κυρώσεις  για τους ισραηλινούς οικισμούς.

Πηγή: Politico

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος