Κ. Ιωάννου: Επανεκκίνηση της οικονομίας της Κύπρου μέσω των rapid tests (audio)

Η Κύπρος έχει προχωρήσει στην επανεκκίνηση της οικονομίας της και σ’ αυτό έχει συμβάλλει το γεγονός ότι τα rapid tests είναι υποχρεωτικά για τους εργαζόμενους, δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Κύπρου, Κωνσταντίνος Ιωάννου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή «Καθρέπτης» του Χρήστου Μιχαηλίδη, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για τις αντιδράσεις του κόσμου σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Ειδικότερα για το εμβόλιο της AstraZeneca, ο κ. Ιωάννου ανέφερε: «Δυστυχώς ο κόσμος είναι μπερδεμένος. Με τον Βασίλη Κικίλια είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος στις τοποθετήσεις μας. Υπάρχει εκ μέρους μας, σαν Κύπρος μια έντονη δυσαρέσκεια για την πρακτική που ακολουθούν πολλά κράτη-μέλη, διότι θεωρούμε ότι δεν βασίζεται σε αμιγώς επιστημονικά κριτήρια. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων είναι ο κατεξοχήν επιστημονικός οργανισμός που εγκρίνει τα εμβόλια. Υπήρχαν αντιφατικές αποφάσεις από κράτη-μέλη, οι οποίες φέρνουν σύγχυση στον κόσμο. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι πολίτες είναι διστακτικοί, να μην προσέρχονται, το βλέπουμε και εμείς εδώ και μια εβδομάδα, δεν υπάρχει ζήτηση για τα εμβόλια της AstraZeneca. Αυτό μας πηγαίνει πίσω στο εμβολιαστικό μας πρόγραμμα».

Σχετικά με την στρατηγική που ακολούθησε η Κύπρος, προκειμένου να βγει από το lockdown του περασμένου Ιανουαρίου, ο Κύπριος υπουργός Υγείας επισήμανε ότι αυτό οφείλεται στα πολλά rapid test. «Τα πολλά τεστ είναι αυτά που μας επέτρεψαν από τις αρχές Φεβρουαρίου να προχωρήσουμε στην αποκλιμάκωση των μέτρων. Τα rapid test είναι υποχρεωτικά για τους εργαζόμενους. Η στρατηγική μας για την επανεκκίνηση της οικονομίας βασίστηκε στο ότι είναι υποχρεωτικό όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα που εργάζονται, μία φορά την εβδομάδα να κάνουν τεστ διαγνωστικό, το οποίο είναι δωρεάν».

Ο κ. Ιωάννου τόνισε χαρακτηριστικά ότι «την περασμένη εβδομάδα κάναμε 350.000 τεστ που είναι ο μισός πληθυσμός της Κύπρου» και πρόσθεσε ότι τεστ γίνονται «στα σχολεία, όλοι οι μαθητές και όλοι οι καθηγητές, τα σχολεία λειτουργούν όλα, και τα δημοτικά και τα γυμνάσια και τα λύκεια και είναι υποχρεωτικό. Με κινητές ομάδες πάνε επιτόπου σε όλες τις σχολικές μονάδες και μία φορά την εβδομάδα διενεργούν τεστ. Επίσης, τεστ γίνονται σε εβδομαδιαία βάση και στον στρατό, σε όλες τις κλειστές δομές, στις φυλακές, στους οίκους ευγηρίας, στα νοσοκομεία».

Τέλος, αιτιολόγησε την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να μην γίνονται self test ως εξής: «Ήδη έχουμε το πρόβλημα -φαντάζομαι ότι αυτό ισχύει και σε άλλες χώρες- επαφές ή θετικά κρούσματα να μην περιορίζονται. Πόσο μάλλον όταν κάποιος είναι θετικός, υπάρχει πολλές φορές η πιθανότητα να μην το δηλώσει. Με το να διενεργούμαι εμείς τους ελέγχους, όταν εντοπίζεται κάποιος θετικός, αμέσως καταχωρείται και ξεκινά η ιχνηλάτηση».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος