ΗΒ: Τολμηρή πολιτική δράση για τα ορυκτά καύσιμα ζητούν επιστήμονες για το κλίμα

Λονδίνο, Ανταπόκριση: Νατάσα Καντζάβελου

Να δώσει τέλος στη νέα ανάπτυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο ενόψει της συνόδου κορυφής για το κλίμα Cop26 στην Γλασκώβη καλούν παγκοσμίως διακεκριμένοι επιστήμονες για το κλίμα, τον Μπόρις Τζόνσον με επιστολή τους στην εφημερίδα Independent επισημαίνοντας ότι τέτοιου είδους ενέργειες θα υπονομεύσουν την αξιοπιστία της χώρας στα μάτια των διεθνών εταίρων του.

Μια επιδραστική έκθεση από τον παγκόσμιο οργανισμό παρακολούθησης της ενέργειας που κυκλοφόρησε τον Μάιο δείχνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει περαιτέρω επέκταση ορυκτών καυσίμων οπουδήποτε εάν δεν επιτευχθούν οι παγκόσμιοι κλιματικοί στόχοι. Αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο αρνήθηκε να αποκλείσει το ενδεχόμενο νέων αδειών πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα – και ο πρωθυπουργός σκέφτεται να υπογράψει ένα αμφιλεγόμενο έργο για γεωτρήσεις στο Κάμπο, ένα πετρελαϊκό πεδίο στα δυτικά του Σέτλαντ. Εάν εγκριθεί, το έργο θα παράγει έως και 170 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου μεταξύ 2025 και 2050.

Η Τέσσα Χαν, δικηγόρος περιβάλλοντος και ιδρύτρια της ομάδας εκστρατειών πετρελαίου και φυσικού αερίου Uplift, δήλωσε ότι ο Τζόνσον «πρέπει να υπακούσει στις προειδοποιήσεις των επιστημόνων σε σχέση με το κλίμα».

Είναι δουλειά του να προστατεύει τους ανθρώπους σε αυτήν τη χώρα, όχι την ουσία των εταιρειών ορυκτών καυσίμων. Πρέπει να σταματήσει τον Κάμπο και να αρχίσει να επενδύει στις βιομηχανίες και στα σχέδια και έργα που αφορούν στο μέλλον ».

Επιπλέον η επιστολή επικαλείται πρόσφατη έρευνα που διαπίστωσε ότι το 60% των υπαρχόντων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου πρέπει να παραμείνουν στο έδαφος εάν ο κόσμος έχει έστω και τη μισή πιθανότητα να αποτρέψει την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά περισσότερο από 1,5 βαθμούς Κελσίου σύμφωνα με τη συμφωνία των Παρισίων το 2015.

«Η έγκριση του πετρελαϊκού πεδίου Cambo από το Σέτλαντ θα ήταν εντελώς ασυνεπής σύμφωνα με την επιστήμη», αναφέρεται στην επιστολή. Επιπλέον, θα υπονομεύσει την αξιοπιστία του Ηνωμένου Βασιλείου στα μάτια των διεθνών εταίρων του σε μια εποχή που η διπλωματία του Cop26 δίκαια επιδιώκει να εμβαθύνει τις κλιματικές φιλοδοξίες ».

Η επιστολή καλεί τον πρωθυπουργό να σταματήσει τις επενδύσεις και την αδειοδότηση νέων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου και να εισαγάγει φιλόδοξες πολιτικές διαχείρισης της ζήτησης ορυκτών καυσίμων για να περιορίσει τον κίνδυνο μελλοντικών εισαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Προτρέπει επίσης την κυβέρνηση να τερματίσει την πολιτική της «μεγιστοποίησης της οικονομικής ανάκαμψης» του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου-και να διασφαλίσει ότι θα δοθεί στήριξη στους εργαζόμενους σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο που επιθυμούν να μετακινηθούν σε βιομηχανίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος