Ιταλός Υπουργός Οικολογικής Μετάβασης: Αυτοκτονία χωρίς επαναεριοποιητές – Ενεργειακά ασφαλής η Ιταλία, αλλά με πρόβλημα στις τιμές

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Σε παρέμβασή του σε webinar της Rcs Academy, ο Ιταλός Υπουργός Οικολογικής Μετάβασης παρουσιάστηκε καθησυχαστικός όσον αφορά την ενεργειακή επάρκεια της Ιταλίας σε φυσικό αέριο.

«Κάναμε τη χώρα (ενεργειακά) ασφαλή, θα πρέπει να έχουμε μια ήσυχη χειμερινή περίοδο. Οι αποθήκες είναι γεμάτες» τόνισε ο Ιταλός Υπουργός, ο οποίος όμως τόνισε πως «θα έχουμε πρόβλημα με τις τιμές».


Μάλιστα ο Υπουργός δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για τους αργούς ρυθμούς με τους οποίους κινήθηκε η Ευρώπη. «Προτείναμε το ανώτατο όριο τιμής πριν από μήνες – τόνισε ο Τσινγκολάνι – η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν αργή, μετά επιτάχυνε. Ελπίζουμε επίσης πως ο πόλεμος θα τελειώσει».

Ο Υπουργός Τσινγκολάνι επικεντρώθηκε επίσης στο μείζον θέμα της εθνικής ενεργειακής ασφάλειας, το οποίο περνά από τους εναεριοποιητές, και μάλιστα μίλησε για την περίπτωση της πόλης Πιομπίνο στην Τοσκάνη.

«(Στην Ιταλία) υπάρχει πρόβλημα με το σύνδρομο «nimby» (ακρωνύμιο για “not in my backyard”, δηλαδή “όχι στην πίσω αυλή μου”) και κάποιος θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη. Ήμουν ξεκάθαρος: το πλοίο θα παραμείνει εκεί για τρία χρόνια» μέχρι να μεταφερθεί αλλού, είπε ο Υπουργός, προσθέτοντας πως «αν έχουμε το πλοίο επαναεριοποίησης και δεν μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε, θα είναι πραγματική (ενεργειακή) αυτοκτονία».

Τέλος, μιλώντας για το σύστημα τιμών του TTF, ο Τσινγκολάνι τόνισε πως αυτό αναμένεται να διαμορφωθεί ώστε «να μπορεί να διακυμανθεί χωρίς παράλογες υψηλές (τιμές)» και μάλιστα φάνηκε θετικός ως προς την κατάληξη «σε έναν συμβιβασμό που μπορεί να περιορίσει το κόστος» στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 20 Οκτωβρίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος