Ιταλός Υπουργός Άμυνας για την Ουκρανική κρίση: Στρατιώτες μας σε Λετονία, Ρουμανία και Ανατολική Μεσόγειο – Το ενεργειακό δεν αποτελεί φρένο για μια αποφασιστική απάντηση

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Sera, ο Ιταλός Υπουργός Άμυνας κ. Lorenzo Guerini βάζει φρένο στην εικόνα διστακτικότητας της κυβέρνησης Draghi σχετικά με τις κυρώσεις στη Ρωσία που είχε αναδείξει χθεσινό δημοσίευμα της Wall Street Journal

Ο Guerini τονίζει πως, σε αντίθεση με την εν λόγω κριτική “δεν υπάρχει κανένας δισταγμός από την πλευρά της Ιταλίας” αν και “το θέμα της ενέργειας είναι ένα σημαντικό ζήτημα για τους πολίτες και δικαίως εξετάζεται με τη μέγιστη προσοχή από εμάς και τους εταίρους μας”. 

Μάλιστα ο Υπουργός τόνισε πως “σίγουρα όμως αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο στη αποφασιστικότητα με την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση” αν και “απαιτείται προβληματισμός για την ευρύτερη έννοια της εθνικής κυριαρχίας, η οποία αφορά διάφορους στρατηγικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένου αυτού της ενέργειας” και υπογράμμισε πως “για το λόγο αυτό, δεν είναι τυχαίο ότι ορισμένες από τις διεθνείς αποστολές μας επικεντρώνονται επίσης στην ασφάλεια των γραμμών παροχής ενέργειας”.

Ο Υπουργός Άμυνας τοποθετήθηκε σχετικά και με την παρουσία του Ιταλικού Στρατού σε επιχειρησιακό επίπεδο. “Η συνοχή που έχουμε δείξει μέχρι τώρα πρέπει να επιβεβαιωθεί τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης με το σύστημα κυρώσεων όσο και σε επίπεδο ΝΑΤΟ μέσω της συντήρησης των εργαλείων αποτροπής. Εργαλεία στα οποία συμβάλλει και η Ιταλία με τις εδαφικές δραστηριότητες του Στρατού μας στη Λετονία, με αεροπορική αστυνόμευση στη Ρουμανία, με θαλάσσια επιτήρηση στην Ανατολική Μεσόγειο και με τα περαιτέρω μέτρα για την αύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας που εφαρμόζονται τις τελευταίες εβδομάδες.”

Ο Υπουργός Guerini πρόσθεσε πως πρόκειται για “μέτρα που για άλλη μια φορά θα πρέπει να γίνουν αντιληπτά ως το κίνητρο για μια πραγματική εποικοδομητική αντιπαράθεση” και διευκρίνισε πως “το νόημα της αποτροπής είναι να παροτρύνουμε τη Ρωσία να μην τροφοδοτήσει τη σύγκρουση και να επιλέξει το δρόμο της διπλωματίας”.

Σημειωτέον, ο Ιταλός Υπουργός υπογράμμισε επίσης πως “ασφαλώς, οι απειλές ή οι ενέργειες κατά της εδαφικής κυριαρχίας άλλων κρατών δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε έναν πραγματικά εποικοδομητικό διάλογο” εφόσον “η παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας μιας χώρας δεν είναι αποδεκτή και συνιστά απειλή για την ειρηνική συνύπαρξη λαών και κρατών”.

Γι’αυτό και επιβεβαίωσε την Ιταλική κυβερνητική και ΝΑΤΟϊκή γραμμή πως “η αναγνώριση από τη Ρωσία των αποσπασμένων περιοχών του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ, εκτός από την παραβίαση των συμφωνιών του Μινσκ, θέτει σε κίνδυνο τις προσπάθειες επίλυσης της σύγκρουσης”. 

Στο σημείο αυτό ο Guerini τόνισε πως “το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάστηκαν και συνεχίζουν να εργάζονται ακούραστα για μια πολιτική λύση” και πως, παρόλο που μέχρι στιγμής “δυστυχώς, τα γεγονότα έχουν πάει προς την αντίθετη κατεύθυνση (…) ωστόσο, συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η διπλωματική οδός είναι ο κύριος δρόμος. Αυτό (όμως) δεν σημαίνει πως δεν χρειάζεται αποφασιστική απάντηση”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος