Ιταλός ΥπΑμ: Το μεταναστευτικό μέρος υβριδικού πολέμου της Βάγκνερ στην Αφρική – Σφοδρότατη διάψευση του επικεφαλής των μισθοφόρων

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Το μεταναστευτικό συνεχίζει να ανησυχεί την Ιταλική Κυβέρνηση. Από την αρχή του έτους οι αφίξεις παράτυπων μεταναστών ξεπέρασαν τις 20.000, με ρεκόρ μεταξύ τις 9 και τις 11 Μαρτίου κοντά στα 5.000 άτομα. Αυτοί οι αριθμοί – και όχι μόνο  – υπήρξαν αντικείμενο συζήτησης κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης μεταξύ της Τζόρτζια Μελόνι, του Ματέο Πιαντεντόζι (ΥπΕς), του Γκουίντο Κροσέτο (ΥπΑμ), και εξ αποστάσεως των Ματέο Σαλβίνι (Υπ. Υποδομών) και Αντόνιο Ταγιάνι (ΥπΕξ).

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, η Ιταλίδα πρωθυπουργός έλαβε υπόψη το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού για τις περιπολίες και τον εντοπισμό των σκαφών με τους παράτυπους μετανάστες που εισέρχονται στα Ιταλικά χωρικά ύδατα, εφόσον είναι εξοπλισμένα με τα “κατάλληλα τεχνολογικά εργαλεία”.

Πέραν αυτού, ο Ιταλικός Τύπος επικεντρώνεται και σε έναν άλλον συναγερμό, τον οποίο κρούει ο Ιταλός ΥπΑμ: αυτόν του ενδεχόμενου διεισδύσεων Ρώσων μισθοφόρων της μεραρχίας Βάγκνερ σε αφρικανικές χώρες.  

«Μου φαίνεται ότι μέχρι τώρα μπορούμε να πούμε ότι η εκθετική αύξηση του μεταναστευτικού φαινομένου που αναχωρεί από τις Αφρικανικές ακτές αποτελεί επίσης, σε σημαντικό βαθμό, μέρος μιας ξεκάθαρης στρατηγικής υβριδικού πολέμου που εφαρμόζει η μεραρχία Βάγκνερ, μισθοφόροι πληρωμένοι από την Ρωσία, χρησιμοποιώντας το σχετικό βάρος της σε ορισμένες αφρικανικές χώρες» είπε ο Κροσέτο στην συνάντηση.

Ο Ιταλός ΥπΑμ έκανε μάλιστα και μια αναφορά σε ΕΕ, ΝΑΤΟ και Δύση, οι οποίες “όπως συνειδητοποίησαν ότι οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο ήταν μέρος της παγκόσμιας αντιπαράθεσης που άνοιξε η ουκρανική σύγκρουση, σήμερα θα ήταν σκόπιμο να καταλάβουν ότι το νότιο ευρωπαϊκό μέτωπο γίνεται και πιο επικίνδυνο κάθε μέρα». 

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Κροσέτο «θα πρέπει επίσης να σημειώσουν ότι η ανεξέλεγκτη και συνεχής μετανάστευση, που προστίθεται στην οικονομική και κοινωνική κρίση, γίνεται ένας τρόπος να χτυπηθούν οι πιο εκτεθειμένες χώρες, κυρίως η Ιταλία, και οι σαφείς και αιχμηρές γεωστρατηγικές επιλογές τους».  
Ο ΥπΑμ Κροσέτο φαίνεται να έκλεισε την τοποθέτησή του τονίζοντας ότι η Ατλαντική Συμμαχία “παγιώνεται εάν συμμεριζόμαστε επίσης τα προβλήματα που προκύπτουν από συλλογικές επιλογές” αφετέρου δε “κινδυνεύει να ραγίσει εάν οι χώρες είναι περισσότερο εκτεθειμένες σε αντίποινα διαφόρων ειδών (όπως το άνοιγμα των «βρυσών» της μετανάστευσης από ορισμένα κράτη) μένουν μόνα τους”.

Πριν από λίγο ήρθε και η σφοδρότατη απάντηση στον Ιταλό ΥπΑμ από τον ίδιο τον επικεφαλής της Βάγκνερ, Ευγένι Πριγκόζιν, ο οποίος όπως μεταδίδει η La Repubblica τον αποκάλεσε mudak (ηλίθιο). “Θα πρέπει να ασχοληθεί με τα δικά του προβλήματα, τα οποία μάλλον δεν κατάφερε να λύσει” είπε ο Πριγκόζιν “Δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει με τη μεταναστευτική κρίση, δεν ασχολούμαστε με αυτήν, έχουμε πολλά δικά μας προβλήματα να αντιμετωπίσουμε”.

Η ίδια η Ιταλική εφημερίδα μεταδίδει επίσης πως, σε ηχητικό μήνυμα, ο επικεφαλής της Wagner επέκρινε τον όρο “μεραρχία Wagner” που χρησιμοποίησε ο Κροσέτο. “Πρώτα ήταν μια ιδιωτική επιχείρηση, μετά ξαφνικά έγινε ομάδα, τώρα αποδεικνύεται ότι είναι μεραρχία Βάγκνερ, και η Ιταλία είναι η πρώτη που χρησιμοποιεί αυτή τη λέξη μετά από τόσα χρόνια” σχολίασε ο Πριγκόζιν.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος