Ιταλός Υπ. Εσωτερικών για μεταναστευτικό: Οι χώρες πρώτης εισόδου δεν μπορούν να σηκώσουν μόνες τους το βάρος μιας αποκλειστικής ευθύνης για τη διαχείριση των ροών

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Το Ιταλικό Υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε σημείωμα με δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών κ. Ματέο Πιαντεντόσι μετά τις δηλώσεις του Γάλλου ομολόγου του, Gerald Darmanin.

“Η αντίδραση της Γαλλίας στο αίτημα να υποδεχθεί 234 μετανάστες – όταν η Ιταλία έχει υποδεχθεί 90.000 μόνο φέτος – είναι εντελώς ακατανόητη μπροστά στις συνεχείς εκκλήσεις για αλληλεγγύη που οφείλονται σε αυτούς τους ανθρώπους. Αλλά δείχνει επίσης πώς η στάση των άλλων εθνών απέναντι στην “παράνομη” (όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο Υπουργός) μετανάστευση είναι σταθερή και αποφασιστική. Αυτό που δεν καταλαβαίνουμε είναι γιατί η Ιταλία θα πρέπει να δεχτεί πρόθυμα κάτι που οι άλλοι δεν είναι πρόθυμοι να δεχτούν” λέει ο Ιταλός ΥπΕς.

“Στην Ιταλία” προσθέτει ο Πιαντεντόσι “σχεδόν 90.000 άνθρωποι έχουν φτάσει φέτος. Δεκατρείς ευρωπαϊκές χώρες έχουν δεσμευτεί να μετεγκαταστήσουν συνολικά περίπου 8.000 άτομα, δηλαδή λιγότερο από το ένα δέκατο. Μέχρι στιγμής, συνολικά 117 (0,13% των αφίξεων) έχουν μετεγκατασταθεί, εκ των οποίων 38 (0,04%) στη Γαλλία. Μπροστά σε αυτές τις απολύτως ανεπαρκείς μετεγκαταστάσεις, θέλουν να επιβάλουν την αρχή ότι η Ιταλία είναι το μοναδικό λιμάνι άφιξης της Ευρώπης για τους “παράνομους” (όπως τονίζει χαρακτηριστικά και εκ νέου ο Υπουργός) μετανάστες, οδηγώντας έτσι σε μια ροή εισόδων που έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία τρία χρόνια. Επιδεικνύεται η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, αλλά η Ιταλία έχει αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής αυτό το πρόβλημα μόνη της και το σύστημα υποδοχής μας βρίσκεται σε δεινή κατάσταση”.

“Είναι σαφές, επομένως, ότι η Ιταλία δεν θα μπορέσει να υποστηρίξει λύσεις για ένα ευρωπαϊκό σύμφωνο που δεν είναι επαρκώς ισορροπημένο μεταξύ μέτρων αλληλεγγύης και ευθύνης. Οι χώρες πρώτης εισόδου δεν μπορούν, στην πραγματικότητα, να σηκώσουν μόνες τους το βάρος μιας αποκλειστικής ευθύνης για τη διαχείριση των ροών”, ολοκλήρωσε ο Ιταλός ΥπΕς, προσθέτοντας ότι “γι’ αυτό συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι η πιο σοβαρή λύση είναι να συνεργαστούμε ώστε να σταματήσουμε τις αναχωρήσεις από τη Βόρεια Αφρική”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος