Ιταλικές εκλογές: Τα σενάρια για την επόμενη μέρα, ρευστό τοπίο και ενδεχόμενη επιστροφή του Μάριο Ντράγκι (video)

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Λίγα εικοσιτετράωρα απομένουν από τις κρίσιμες εθνικές εκλογές στην Ιταλία, και η προσοχή στις τελευταίες κινήσεις των υποψηφίων βρίσκεται στα ύψη.

Ποια αναμένονται να είναι τα μελλοντικά σενάρια;

Οι Κεντρώοι και η Κεντροαριστερά συνεχίζουν να δηλώνουν πως το εκλογικό κλίμα έχει αλλάξει στη χώρα το τελευταίο δεκαήμερο. Αυτό όμως δεν συνοδεύεται από καμία επίσημη δημοσκοπική επιβεβαίωση, εφόσον οι τελευταίες μετρήσεις σταμάτησαν στις 9 Σεπτεμβρίου λόγω επιβαλλόμενης “δημοσκοπικής σιωπής”, όπως ορίζει ο νόμος στην Ιταλία. Και μέχρι εκείνη τη στιγμή, το Δεξιό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι ήταν το επικρατέστερο, με 24,6 – 25,1% της πρόθεσης ψήφου των Ιταλών, με δεύτερο το Δημοκρατικό Κόμμα με 20,5% – 22,4%.

Με το Ιταλικό εκλογικό σύστημα, το οποίο αποτελείται από ένα μείγμα αναλογικής και πλειοψηφικού, η δημιουργία παρατάξεων είναι αναπόφευκτη, και οι δημοσκοπήσεις φωτογράφισαν την εικόνα μιας Κεντροδεξιάς παράταξης η οποία ενδέχεται να επικρατήσει επί της Κεντροαριστεράς τουλάχιστον κατά 15 μονάδες.

Μεγάλο λοιπόν και το ποσοστό της αποχής, το οποίο οι δημοσκοπήσεις δίνουν μεταξύ του 30 και 40% (αν και ο Λέτα μίλησε και για 45%). Ενώ λοιπόν φαίνεται σχεδόν βέβαιο μια σημαντική νίκη της Κεντροδεξιάς, τίθεται υπ’ όψιν και το bandwagon effect, δηλαδή η τάση των απεχόντων να επιλέξουν την τελευταία στιγμή τα δημοφιλέστερα κόμματα. Αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα πως ο δρόμος θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα για τους νικητές. 

Το νέο κυβερνητικό σχηματισμό θα πρέπει να εγκρίνει ο ΠτΔ Ματαρέλα, ο οποίος θα μπορούσε να εκφράσει επιφυλάξεις εις περίπτωση μη συμβατικότητας του προτεινόμενου σχήματος με τις Ιταλικές και Ευρωπαϊκές δημοκρατικές αξίες. Μάλιστα πολλοί είναι οι αναλυτές που βλέπουν την παρέμβαση ενός τεχνοκράτη για να οδηγήσει μια κυβέρνηση εθνικής ευθύνης σε περίπτωση ακυβερνησίας της χώρας, με αναγκαστικούς κομματικούς συμβιβασμούς. 

Πολλοί είναι οι αναλυτές που συμφωνούν πως μια ενδεχόμενη Κεντροδεξιά κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει πολλά εσωτερικά προβλήματα. Επιγραμματικά, η πρώην αντιπολιτευόμενη Μελόνι απολαμβάνει την πρωτιά της ύστερα από το μόλις 4% των τελευταίων εκλογών του 2018, ο Σαλβίνι προτείνει απόκλιση του προϋπολογισμού και ο Μπερλουσκόνι τίθεται ως φιλελεύθερος εγγυητής αξιών εντός της παράταξης. Οπότε δεν αποκλείεται η ενδεχόμενη Κεντροδεξιά Κυβέρνηση να είναι και σύντομης διάρκειας.

Αυτές τις μέρες δεν είναι λίγες οι φορές που το όνομα του Μάριο Ντράγκι ειπώθηκε στα ΜΜΕ σαν εκ νέου, ενδεχόμενου τεχνοκράτη πρωθυπουργού. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο ανταποκριτής της ΕΡΤ, Κρίστιαν Μαυρής, απηύθυνε ερώτηση στον Κάρλο Καλέντα, ΓΓ του κόμματος Ατσιόνε και ηγέτης του αυτοαποκαλούμενου Τρίτου Πόλου με το Ζωντανή Ιταλία του Ματέο Ρέντσι, σχετικά με το τι τον κάνει να πιστεύει πως ο Μάριο Ντράγκι θα είναι διαθέσιμος για άλλη μια εκ νέου θητεία ως πρωθυπουργός της Ιταλίας. Κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής προεκλογικής εκστρατείας, ο Καλέντα εξέφρασε πολλές φορές την ιδέα πως η παράταξή του θα υποστηρίξει τον Ντράγκι. Αυτό, παρόλο που ο Super Mario τόνισε επανειλημμένα πως δεν πρόκειται να ξανακυβερνήσει τη χώρα.

Ο Καλέντα απάντησε στην ΕΡΤ πως “εάν ο Τρίτος Πόλος πάρει περισσότερο από 10% (μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου ήταν κοντά στο 7%) εμποδίζοντας τη νίκη της Δεξιάς, αυτό που αναπόφευκτα θα συμβεί είναι να χτιστεί ένας δρόμος για τη συνέχιση της Κυβέρνησης Ντράγκι”. Και μάλιστα δήλωσε “πεπεισμένος ότι αν αύριο αυτή θα είναι η μόνη εναλλακτική, ο Ντράγκι θα απαντήσει, όπως πάντα, για το καλό της χώρας”. Μια ευχή των Κεντρώων ή η πεποίθηση πως τελικά θα επικρατήσει ένα αίσθημα θεσμικής ευθύνης;

Σημειωτέον, από την ημέρα των εκλογών χρειάζεται ένα διάστημα περισσότερο των 25 ημερών για τον σχηματισμό Κυβέρνησης, ειδικά αν χρειαστεί χρόνος για περαιτέρω διαβουλεύσεις. Κάτι το οποίο έχει ξαναγίνει στο παρελθόν. Αναμένεται λοιπόν μια περίοδος μεγάλης πολιτικής ρευστότητας για την Ιταλία, με ότι αυτό συνεπάγεται σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος